2024. április 25., csütörtök

Betörés Csantavéren

Ismeretlen tettesek a kijárási tilalom ideje alatt kirabolták és megrongálták a színháztermet

Vasárnapra virradóra, a kijárási tilalom ideje alatt, ismeretlen tettesek betörtek a csantavéri színházterembe és jelentős anyagi károkat okoztak. Egy ajtót elloptak, letépték a függönyöket, két széket szétvertek és feltépték a szőnyeg szegőléceit. A rongálással kapcsolatban András Gyuricsin Attila, a csantavéri helyi közösség tanácsának elnöke és Vörös Róbert, a Mendicus Művészeti Központ elnöke telefonos megkeresésünkre nyilatkozott lapunknak.

A betörés helyszínén elsőként András Gyuricsin Attila, a csantavéri helyi közösség tanácsának elnöke járt.

– Szombaton, a kijárási tilalom életbelépése előtt jártunk a színházteremnél. Az épület mögötti focipálya állapotát mértük fel. Ekkor még mindent rendben találtunk. Másnap reggel értesített a helyi közösség titkárnője, hogy egy, a színházterem környékén élő lakos felhívta azzal, hogy úgy látja, mintha a színházterem hátsó ajtaja nyitva lenne. Kimentem a helyszínre, és akkor láttam, hogy a 2,5–3 méteres faajtó egyik szárnya hiányzik. Amikor bementem a terembe, megpillantottam, hogy az egyik széket eltörték. A függönyöket leszaggatták. Tovább nem is mentem be a helyiségbe, hanem egyenesen a helyi rendőrkapitányságra siettem, és bejelentettem, hogy betörés történt. A rendőrök felvették az adataimat és kijöttek a helyszínre, felmérni azt – nyilatkozta András Gyuricsin Attila.

A helyszínelést követően megkezdődött a teremben lévő értékek megmentése.

– Az épülethez tartozik egy rész, amelyet a Mendicus Művészeti Központ bérel. Ezért értesítettük a központot is, és az ő tagjai is eljöttek a helyszínre. A csantavéri Gazdakör szintén bérel itt egy helyiséget, így őket is értesítettük. Ők elvitték az ott található értékeiket, népviseleti ruhákat, a további lopás, rongálás elkerülése végett. Volt egy nagybőgő a színpadon. Ezt szerencsére a tettesek nem vették észre. A nagybőgő a csantavéri iskola tulajdona. Azt ők el is vitték. A rendőröktől kértem engedélyt arra, hogy lezárjuk az épületet. A rendőrök a helyszínelést követően két órán belül telefonon erre meg is adták az engedélyt, mi pedig a hiányzó ajtót OSB lapokkal helyettesítettük. Most bízunk benne, hogy a rendőrök előkerítik a tetteseket – mesélte András Gyuricsin Attila, és hozzátette, hogy az épület a szabadkai önkormányzat tulajdonát képezi, és a helyi közösség önerőből tartja fenn.

Vörös Róbert, a Mendicus Művészeti Központ elnöke elmondta, hogy a négyszáz férőhelyes színházterem 2015-ben lett felújítva, abból az alkalomból, hogy Csantavér adott otthont a Durindónak és Gyöngyösbokrétának.

– Az eset valószínűleg szombat éjjel, vasárnapra virradóra történt. Az épület udvar felőli részén van négy kijárati ajtó. Ezek régi nagy ajtók, ugyanis az épület még az 1950-es években épült. Az egyik ajtószárnyat felfeszítették, kiemelték és elvitték. Bent a színházteremben két széket összetörtek. Az új szőnyegek díszszegélyeinek egy részét, amelyek fából vannak, 30–40 méter hosszan felfeszítették és elvitték. A másik részét is elkezdték felfeszíteni. Leszaggattak két nagy függönyt, a vasfüggönytartóval együtt. Valószínűleg addig rángatták, míg le nem esett. Nekünk ebben a helyiségben heti szinten négy-öt próbánk van. És mások is igénybe veszik ezt a termet, ugyanis ez a helyiség egész Csantavéré – ismertette a keletkezett károkat Vörös Róbert, és hozzátette, hogy a kár helyreállítására valószínűleg a rendkívüli állapot feloldása után kerülhet csak sor.

András Gyuricsin Attila és Vörös Róbert a fentiekhez hozzátették, hogy a csantavéri rendőrség a rendkívüli állapot miatt leterhelt, és a környező falvakban is járőrszolgálatot teljesít. A tettesek valószínűleg ezt kihasználva hajtották végre a bűncselekményt.