2024. április 19., péntek

Egytálétel helyett tartós élelmiszerek

Kishegyesen megszűnik a naponta működő népkonyha – A Vöröskereszt nagyobb figyelmet szentel az idősekre
A Vöröskereszt aktivistái összeállítják az ételcsomagokat (Fotó: Lakatos János)

A Vöröskereszt aktivistái összeállítják az ételcsomagokat (Fotó: Lakatos János)

A Vöröskereszt Kishegyes községi szervezetének a népkonyhaprogram a legtömegesebb tevékenysége. Éppen ezért a rendkívüli állapot bevezetése erre is komoly hatást gyakorolt. Hogy egy helyen ne alakuljon ki nagy tömeg, a naponta történő ételosztást felfüggesztették, számolt be lapunknak Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára.

– Úgy döntöttünk, hogy a járvány elkerülése és az emberek tömeges gyülekezése érdekében a népkonyhaprogram felhasználóit egy hónapra előre ellátjuk tartós élelmiszerrel. Mindazt amit a konyhaprogramba beterveztünk, most élelmiszer formájában kiadjuk a felhasználóknak. De emellett az idős felhasználóink és a leghátrányosabb helyzetű lakosoknak továbbra is biztosítjuk az ellátást a szükséges élelmiszerekkel. Heti két alkalommal fogjuk őket körbejárni. Jelenleg összesen 45 személyt érint a házhoz szállítás, de ez a szám még változhat – mondta Fontányi, majd arról is szólt, hogy a népkonyhaprogram felhasználóinak ilyen módon történő ellátását egy hónapra tervezték.

A népkonyhaprogram azon felhasználói, akik idáig rendszeresen bejártak az egytálételért, a hétfői ételosztás során vehették át a tartós élelmiszercsomagjukat, számolt be a titkár, majd azt is elmondta, hogy a Vöröskereszt községi szervezete nemcsak az élelmiszereket szállítja ki a népkonyha idős felhasználóinak, hanem általában is több figyelmet szentel az időseknek.

– Az elkövetkező időszakban nagyobb hangsúlyt fogunk fektetni az idős lakosok otthoni látogatására. Emellett beindítunk egy telefonos programot is. Segítséget már eddig is kaphattak tőlünk az idős lakosok, s ez továbbra is működni fog. Újdonságnak számít, hogy ha csak beszélgetni szeretnének valakivel, esetleg egy kis biztatásra, bátorításra van szükségük, akkor is nyugodtan hívhatnak bennünket a 063/592-491-es telefonszámon – mondta Fontányi.

A Vöröskereszt községi szervezetének titkárától azt is megtudtuk, hogy a Vöröskereszt aktivistái arcmaszkokat készítettek, s a hétfői ételosztás során ezeket is eljuttatták minden háztartásba. Mosható, többször használatos maszkokról van szó, amelyek segítenek a járvány elleni védekezésben. A népkonyhaprogram felhasználóinak a múlt héten szappant és a fertőtlenítőszert is biztosítottak, mondta a titkár.