2024. április 20., szombat

Hontalanok milliói maradhatnak ellátás nélkül, ha megfertőződnek

Világszerte hontalanok milliói maradhatnak egészségügyi ellátás nélkül, ha megfertőződnek az új koronavírussal, ami felgyorsíthatja a kórokozó terjedését - figyelmeztettek emberi jogi aktivisták kedden.

A jogvédők arra kérték az országokat: biztosítsák, hogy a területükön élő hontalanok ingyenes egészségügyi ellátásban részesüljenek, és a letartóztatás kockázata nélkül el tudják különíteni magukat. Az aktivisták szerint ez a kormányok érdeke is, ha meg akarják fékezni a vírus terjedését.
"Az egészségügyi ellátás alapja az állampolgárság. Ha hontalan vagy, láthatatlan vagy az állam számára, de nem a vírus számára" - mutatott rá Joshua Castellino, a Minority Rights Group International igazgatója.
Szakértők szerint az állampolgárság nélküliek száma világszerte elérheti a 15 milliót. A legtöbb hontalan Mianmarban, Elefántcsontparton, Thaiföldön és a Dominikai Köztársaságban él.
Castellino hangsúlyozta, hogy a helyzet különösen nagy problémákat okozhat Afrikában, ahol milliók élnek papírok nélkül.
Az aktivisták felhívták a figyelmet, hogy hontalan rohingják százezrei kerülhetnek bajba Bangladesben és Mianmarban. A bangladesi rohingjatáborok környékén múlt héten már megjelent a koronavírus. Segélyszervezetek attól tartanak, hogy kezelhetetlenné válik a helyzet, ha a fertőzés eléri a táborokat.
Az emberek különféle - történelmi, jogi és társadalmi - okok miatt válhatnak hontalanná, ilyen például a migráció, a hibás állampolgársági törvények és az etnikai diszkrimináció.
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága hontalansággal foglalkozó részlegét vezető Melanie Khanna rámutatott, hogy a hontalanok kevésbé hajlandóak betegségeikkel orvoshoz fordulni, ha attól kell tartaniuk, hogy börtönbe zárják őket. A Délkelet-Ázsia egyik fertőzési gócpontjának számító Malajzia bejelentette, hogy nem tartóztatják le azokat, akik papírok nélkül teszteltetik magukat, és bizonyos kezelések díját is elengedte. Az ENSZ azt várja, hogy ezt a példát többen kövessék.