2024. április 25., csütörtök

Bűnvádi feljelentés Vučić és Mali ellen

A Demokráciáért és emberi jogokért küzdő toplicai központ bűnvádi feljelentést tett Aleksandar Vučić államfő és Siniša Mali pénzügyminiszter ellen, mert szükségállapot idején, Magyarországon tett látogatásuk után nem tartották be az egészségügyi rendeletet, és nem vonultak házi elkülönítésbe.

A szervezet közleményében leszögezi, hogy Vučić és Mali március 22-én Magyarországra látogattak, de nem tartották be azt követően a kötelező házi karantént, ami egyébként az ország minden polgárára vonatkozik, amennyiben külföldről utaznak haza. Mindezt bizonyítják a médiában megjelent hírek, fotók, felvételek. 

A központ azt javasolja, hogy mindkettőjüket vegyék őrizetbe, mert a nyilvánosság előtti megjelenéseik arra utalnak, hogy rövid időn belül megismételhetik ugyanezt a bűncselekményt.

Azt is javasolják, hogy a legnagyobb kiróható büntetéssel, azaz három év börtönbüntetéssel sújtsák mindkettőjüket, mivel olyan személyekről van szó, akik a sajtón keresztül a polgárokat arra szólítják fel, hogy tartsák be a házi elkülönítés szabályait, miközben ők maguk ugyanezt megszegik. Csak maximális büntetéssel érhető el, hogy rámutassunk az elkülönülés szükségességére – szögezi le többek között a központ a Danas napilapban megjelent közleményében.