2024. április 25., csütörtök

Akadályozzuk meg a pánikkeltést!

Az újságíróknak, médiában dolgozóknak a napokban higgadtan kell végezniük a munkájukat, el kell kerülniük a pánikkeltést, szem előtt kell tartaniuk azokat is, akik az általuk közölt információk befogadói – hívta fel a figyelmet a Függetlenség művelődési és tájékoztatási kérdésekkel foglalkozó ágazati szakszervezete. Szerkesztéspolitikai kérdéseket ma nem lehet feltenni, az egyetlen szerkesztéspolitikát a közjó szolgálása jelentheti a rendkívüli állapotban – értékelték. Hozzáfűzték, hogy amennyiben az ezzel történő visszaélés jeleit tapasztalják a szerkesztők, felettesek részéről, azonnal reagálniuk kell. Aki erre nem képes, az jobb, ha azonnal elvonul a legközelebbi karanténba – fogalmaz a közlemény.

Minden társadalom a rendezett viszonyok, működőképes rendszer irányába szeretne haladni, annak pedig a pánik a lehető legnagyobb ellenfele. Most az újságírókon áll, hogy segítik-e a pánikhangulat magvának elszórását, vagy arra igyekeznek, hogy megakadályozzák.

– Megtisztelő feladat megnyugtatni a nyugtalankodót, ráadásul úgy, hogy közben pontos, naprakész és minél teljesebb információt adunk át a számára. Az általános elnyomottság pillanataiban, amikor a félelem egyre növekszik, sokan hajlamosak az illúziók határát súroló területekre menekülni, megalapozatlan elképzeléseket fabrikálni, ami kiválóan alkalmas a pánikkeltésre – fogalmaz az ágazati szakszervezet.

A tisztségviselők által kimondott szavak között olyanok is vannak, amelyek nem érdemesek újságírói közlésre, még akkor sem, ha azokat a legmagasabb rangú tisztségviselő mondja ki – állapította meg a szakszervezet. Ha ezek a szavak ellentétben állnak a józan ésszel, ha sértenek, veszélyeztetnek valakit, vagy ha a legrosszabbat hozzák ki az emberekből, akkor egyszerűen nem kell továbbítani őket, mert az újságíró feladata a polgárok és nem a hatalom érdekeinek a kiszolgálása – nyomatékosította a Függetlenség médiaágazati szakszervezete.