2024. április 24., szerda

Pásztor: A vajdaságiak fegyelmezettek

Vajdaságban komolyabban veszik a rendkívüli intézkedéseket, ezért van kevesebb fertőzött a tartományban, az ország más részeihez viszonyítva – jelentette ki Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nem tartja életszerűnek, hogy Szerbiában bevezessék a teljes kijárási tilalmat, amit a napokban emlegetett a szerb államvezetés. Az élet nem állhat meg teljesen, a tavaszi mezőgazdasági munkálatokat is el kell végezni. Mindenkit arra biztatott, hogy tartsa be az állami rendelkezéseket.

Minden rendkívüli intézkedést a helyzet alakulásához alakított az államvezetés Szerbiában. Sokaknak tűnhet szigorúnak vagy túl gyorsnak a bevezetésük, de szükség volt rájuk, mert egyesek az alapvető követelményeknek sem tettek eleget – tette hozzá a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, aki a vajdasági egészségügyi rendszer felkészültségéről is beszélt.

Szerinte minden szükséges szervezési változást bevezettek az egészségügyben, amelyet a járvány megkívánt. A lehetőségekhez képest növelték a kapacitásokat, már több a lélegeztetőgép is, az orvosok és a nővérek felkészültsége pedig maximális. Ennek ellenére a járvány nem tűnik el egyik napról a másikra, hosszú védekezési folyamat áll előttünk – hangsúlyozta Pásztor.

– Ha nagyon nagy lesz a fertőzötteknek a száma, akkor azt gondolom, hogy nincs olyan egészségügyi rendszer, amelyik ezt a nagy nyomást fel tudná venni. Ezért fontos az, hogy a betegség terjedése, amennyire csak lehet, lelassuljon, hogy egyáltalán az egészségügyi rendszer meg tudjon vele birkózni – húzta alá.

A VMSZ elnöke úgy véli, amennyire fontos a koronavírus megfékezése és legyőzése, vagyis az emberélet megőrzése, legalább annyira fontos a cégek, a munkahelyek megtartása most, ebben a fázisban is, és később is. A gazdaságot újra kell majd indítani, ehhez pedig szükség van állami segítségre. A vállalatokat és a kisvállalkozókat talpon kell tartani, ez mindenképpen prioritás. Pásztor István szerint a szerb állami válságkezelő gazdasági intézkedések a munkahelyek megtartásához is hozzájárulnak.