2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Vajdaságban négy áldozat van

A tartományban 147 koronavírusos fertőzött polgárt regisztráltak

A Vajdaság Klinikai Központban tegnap reggel meghalt a negyedik koronavírussal fertőzött beteg. Igor Mirović tartományi kormányfő a tartományi kormány nevében részvétét fejezte ki a 84 éves temerini nő családjának. Kiemelte, hétfő délelőttig 147 koronavírusos polgárt vettek nyilvántartásba Vajdaság területén.

Mirović: 20 lélegeztetőgép érkezett a Vajdaság Klinikai Központba (Fotó: vojvodina.gov.rs)

Mirović: 20 lélegeztetőgép érkezett a Vajdaság Klinikai Központba (Fotó: vojvodina.gov.rs)

A Vajdaság Klinikai Központ fertőzőbetegségek osztályán 42 személyt kezelnek. A legtöbb beteget Újvidéken regisztrálták, összesen 47-et. Pancsován 16, Nagykikindán 15, Szabadkán 10, Bácspalánkán pedig 9 személynél mutatták ki a vírust.
– A járványt csak a kialakult helyzet kezelésére létrehozott válságstáb, a kormány és a tartományi kormány intézkedéseinek és utasításainak betartásával győzhetjük le – hangsúlyozta Mirović.

Hozzátette, a mozgáskorlátozási intézkedések és a nyugdíjasok kijárási tilalom alá helyezése eredményesnek bizonyult, ugyanis az összes beteg közül csak 13 személy töltötte be hetvenedik életévét.
– A következő időszakban különös figyelmet kell fordítani az egészségügyi rendszer védelmére. A 26.000 egészségügyi dolgozó odaadó munkája, tudása és erőfeszítése nélkül nem lennénk képesek megfelelően kezelni a vírus miatt előállt helyzetet – jegyezte meg.

A tartományi kormányfő tájékoztatott arról is, hogy a kormány által biztosított 20 lélegeztetőgép szombaton megérkezett a Vajdaság Klinikai Központba. Továbbá felszólította az összes polgárt, hogy tartsák tiszteletben az óvintézkedéseket, mert csak így küzdhető le a vírus.

A tartományi ombudsmani hivatal közleménye szerint a tartományi jogvédő folyamatosan látogatja a vajdasági gerontológiai központokat és az idős- és betegápoló otthonokat. Kiemelik, hogy a látogatásaikor megállapította, ezekben az intézményekben magas szintű szolgáltatást nyújtanak, az alkalmazottak tiszteletben tartják a rendeleteket, lelkiismeretesen teljesítik kötelezettségeiket, és az illetékes személyek pedig mindent megtesznek annak érdekében, hogy az intézmények a lehető legjobb feltételek mellett működhessenek.

Az ombudsman bejelentése szerint Vajdaság területén ezekben az intézményekben nincs koronavírusos beteg. Rámutatott továbbá egyes üzletemberek szolidaritására is, akik védő- és fertőtlenítő eszközöket biztosítanak a központoknak.