2024. április 23., kedd

Gazdasági intézkedések 5,1 millárd euró értékben

Ma délután négy órától Siniša Mali szerb pénzügyminiszter mutatta be azt a gazdasági intézkedéscsomagot, amellyel az állam a koronavírus-járvány okozta károkat igyekszik enyhíteni. Az eseményen részt vett Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke is. Mali a sajtótájékoztató elején megemlítette, a csomagot a tervek szerint Aleksandar Vučić köztársasági elnök mutatta volna be, ám ő nem érezte jól magát, ezért nem jelent meg az eseményen.

– Tíz napig dolgoztunk a programon, nem szerettünk volna túlzottan sietni, látni akartuk, hogy a krízishelyzetnek milyen hatásai vannak, illetve, hogy más országok hogyan intézkednek, és az ő intézkedéseik hogyan működnek - jelentette ki Mali, rámutatva, az intézkedéseknek két céljuk van: a munkahelyek megőrzése, valamint a válság által leginkább sújtott vállalatok megsegítése.

– Nem ezek az első intézkedések, amiket a szerb kormány a Szerbiai Nemzeti Bankkal (NBS) közösen meghozott, két hete már megemeltük az egészségügyi dolgozók bérét és döntöttünk a nyugdíjasok egyszeri támogatásáról - mondta a pénzügyminiszter, hozzátéve, az NBS döntést hozott a hitelek és pénzügyi lízingek 90 napos moratóriumáról. – Ez a krízis nem Szerbiából indult, egy globális válság, a világ szinte minden országának szembe kell néznie vele. Szerbia minden korábbinál erősebb gazdasággal készül a válságra, az állam a legtöbb terhet a gazdasági következmények elhárításában fog felvállalni, fogalmazott.

Az intézkedéscsomag értéke 5,1 milliárd euró, mutatott rá Mali, elmondva, ez Szerbia éves költségvetésének felét, a bruttó hazai terméknek (GDP) pedig 11 százalékát jelenti. A pénzügymniszter kifejtette, a vállalkozók legfontosabb kérése az adók és járulékok fizetésének elhalasztása volt, amit tartalmaz is a csomag, a kormány pedig a dolgozóknak a minimálbér összegével fog segíteni.

Mali szavai szerint a kormány eltökélt abban, hogy a közszférában nem történhetnek bércsökkenések és elbácsájtások, ahogyan a nyugdíjak összege sem fog csökkenni. – A krízishelyzetnek egy nap vége lesz, mi pedig arra fogunk törekedni, hogy a gazdaságunk mielőbb újra lábra álljon.

A most meghozott gazdasági csomag első része az alábbi intézkedéseket tartalmazza: a vállalkozói szféra a rendkívüli helyzet alatt mentesül az adó- és járulékfizetéstől, azzal, hogy az utólagos törlesztésre leghamarabb 2021-től kerülhet sor; a jövedelemadó-előleg fizetésének halasztása a második negyedévben; donációk esetében az általános forgalmi adó (PDV) mentessége.

A csomag második része a vállalatok közvetlen megsegítésére vonatkozik. A mikro-, kis- és középvállalkozásokat minden ideiglenesen felfüggesztett munkaviszonyú dolgozója után a minimálbér összegével támogatják, a nagyvállalatok esetében ez a minimálkereset 50 százalékát teszi ki. Mivel a cél a foglalkoztatottság megőrzése, az intézkedések nem vonatkoznak azokra a cégekre, amelyek a rendkívüli helyzet ideje alatt, vagyis március 15-e óta 10 százalékkal vagy ennél többel csökkentették vagy csökkentik munkavállalóik számát.

Az intézkedéscsomag harmadik része a gazdasági szereplők likviditásának megőrzését tűzi ki célul. Az egyik program a mikro-, kis- és középméretű gazdasági vállalatok, illetve a regisztrált termelők számára nyújtandó hiteleket foglalja magába, amelyek célja említettek piaci likviditásának és forgótőkéjük megőrzése. Ugyanezek a gazdasági szereplők a szerbiai kereskedelmi bankoktól is felvehetnek majd gazdaságélénkítő hiteleket a COVID-19-járvány ideje alatt.

Mali bejelentése szerint a csomag tartalmazza azt az intézkedést is, miszerint minden felnőttkorú szerb állampolgár 100 euró dinárban való ellenértékét fogja megkapni.