2024. április 20., szombat

Utasok és adományok is érkeznek

Ma ismét két gépel érkeznek vissza külföldön rekedt szerbiaiak, egy újabb kínai segélyszállítmány is várható

Isztambulba és Bukarestbe repültek tegnap az Air Serbia gépei, hogy visszahozzák az ezekben a városokban tartózkodó és a hazautazás mellett döntött szerbiai polgárokat.

Isztambulba már reggel 8.20-kor elindult a légitársaság Airbus A–319-es gépe, mely dél körül landolt a Nikola Tesla Repülőtéren. Bukarestbe egy ATR–72-es gép száll majd fel Belgrádból 19 óra előtt, s kora éjjelre várják a kint rekedt polgárokat. Mint ismeretes, tegnap egy Airbus A–330-as gép hagyta el délelőtt a belgrádi Nikola Tesla Repülőteret, hogy a Stockholmban, majd a visszafelé vezető úton a Brüsszelben ragadt szerbiaiakat vegye fel és hozza vissza Szerbiába. A kormány által szervezett speciális járatokkal hazatérők nem indulhatnak el a landolást követően otthonaikba, autóbuszokkal karanténközpontokba szállítják őket a repülőtérről, s 28 napos kötelező érvényű karanténba helyezik valamennyiüket. A korábban meghatározott, egyes országok esetében érvényben lévő 14 napos elkülönítést is 28 naposra növelte az állam az egészségügyi szakemberek javaslatára, írta a belgrádi sajtó.

Ahogyan arról korábban is beszámoltunk, a szerb diplomácia vezetője arra kérte a külföldön rekedt polgárokat, hogy próbáljanak a nagyobb repülőterekre eljutni, hacsak módjukban áll. Közölte, hogy az érvényben lévő kormánydöntés értelmében naponta legfeljebb két gépet küldenek külföldre, de csak olyan desztinációkra, ahova be tudja az állam szerezni a leszállási engedélyt a világszerte aktuális rendkívüli állapot és repülési tilalom ellenére. Ezért kérte a hazai polgárokat arra, hogy amennyiben külföldön ragadtak és haza térnének, keressék a már bevált módszernek számító párizsi, dohai, isztambuli nagy repülőterekre való eljutás lehetőségét, ahonnan aztán a kormány már könnyedén haza tudja szállítani valamennyiüket.

Hétfőn egy másik Airbus A–330 Kínába, Sanghajba indult el Belgrádból valamivel 12 óra után, újabb kínai egészségügyi humanitárius csomagért. Az információk szerint ennek a gépnek ma 16 óra körül kell landolnia a belgrádi Nikola Tesla Repülőtéren.