2024. március 29., péntek

Hiánycikk lehet a citrom

Termel a zentai élesztőgyár

A piaci helyzet a körülményekhez képest a rendes keretek között alakul. Megnövekedett a kereslet, az emberek most valamivel többet vásárolnak, de nem az előzetesen becsült mennyiség felett  – nyilatkozta az SZRT-nek hétfőn este Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter. Szavai szerint a piac az utóbbi napokban stabilizálódott, a zentai élesztőgyár teljes kapacitással üzemel, nem lesz többé hiánycikk az élesztő. (A zentai cég, mint közöltük, március 23-án kezdte meg az élesztőgyártást nagy mennyiségben.)

A kereskedelmi tárca vezetője jelezte, hogy a következő időszakban kifogyhat a boltokból a citrom, mert Törökország a belső kereslet megugrása miatt augusztusig megtiltotta a kivitelt. Legutóbb két hete érkezett citromszállítmány, még egy török küldeményt vártak tegnapra, a következő pedig Argentínából várható, de leghamarabb csak április végén.

Ljajić azt is kijelentette, hogy a továbbiakban lesz elegendő védőmaszk a lakosság számára, várják a Kínától vásárolt újabb mennyiségeket, a maszk ára 120 dinár, és a kereskedelmi felügyelők rendszeresen ellenőrzik az ármaximum betartását.