2024. április 24., szerda

Vetőmagot a földbe, tejet az asztalra!

A gazdák is kénytelenek alkalmazkodni a rendkívüli állapothoz

Szerbiában 1,3 millió háztartás foglalkozik mezőgazdasággal, és 570 ezer bejelentett gazdaságot tartanak nyilván. A rendkívüli állapot bevezetésének idején a gazdák már javában végezték a tavaszi munkálatokat, így számos kérdés merült fel a kijárási tilalommal kapcsolatban.

Ifjabb Barna Mihály szerint az eddig bevezetett rendelkezések még nem gátolják a mezőgazdasági munkálatok elvégzését. A kijárási tilalom idejére vonatkozó határozatok azonban nem voltak egyértelműek a fiatal temerini termelő számára sem.

– Mi a helyi illetékesek tanácsait követve igyekeztünk minden szükséges dokumentumot beszerezni. Regisztráltunk a minisztérium honlapján, amelyen kérelmeztük az este nyolc óráig tartó munkavégzést. Nem volt világos azonban számomra például az, hogy a rendőrségnél kell-e jelezni a kijárási tilalom alatti munkavégzést? A helyiek azt mondták, hogy a traktorban mindenféleképpen legyen bent a gazdaság bejelentéséről szóló végzés, és a településre érve, közterületen semmiféleképpen ne szálljak ki a munkagépből. Szavaik szerint a mezőgazdasági munkálatokat el kell végezni, hisz a járvány után is lesz élet. A termelőket ellenőrzik ugyan, de nem korlátozzák a munkálatok elvégzésében.

A fiatal gazda jelenleg 100 hektáron gazdálkodik. Elmondta, hogy nyersanyagból egyelőre nincs hiány, hisz azt még jóval a rendkívüli állapot bevezetése előtt bekészítették a termelők. Egyedül a műtrágya és a permetszer beszerzése okozhat némi gondot. Barna Mihály szerint vetőmagból is van elegendő a raktáron, az állatállomány etetését pedig a silókban elraktározott takarmány biztosítja. A család ugyanis tejtermeléssel is foglalkozik.

Szükséges a minisztérium által jóváhagyott napi engedély kérelmezése, ha a munkavégzés nem a határban történik, hanem a jószágállomány ellátásához kötődik (Ótos András illusztrációja)

Szükséges a minisztérium által jóváhagyott napi engedély kérelmezése, ha a munkavégzés nem a határban történik, hanem a jószágállomány ellátásához kötődik (Ótos András illusztrációja)

– Jelenleg legjobban a tejgyár esetleges bezárása miatt aggódom, ugyanis mi naponta több mint 1000 liter tejet termelünk. Egyelőre még rendszeresen érkeznek hozzánk a tejgyár kocsijai. Az átvevésnél éppúgy, mint a napi munkák elvégzésekor, most fokozottan figyelünk a tisztaságra. Mi egyébként is külön figyelmet fordítunk a rendszeres fertőtlenítésre, és most a gazdaságban dolgozókon kívül más személyeket nem is engedünk be az udvarba. Szerencsére nagy mennyiségben raktároljuk a tisztítószereket is, így egy ideig még biztosan nem lesz gondunk a higiénia fokozott fenntartásával. Különösebb gondunk tehát nincs a rendkívüli állapot bevezetése miatt, az egyetlen kellemetlenségem pár nappal ezelőtt történt, amikor este nyolc után fejeztük be a fejést. Felhívtam a helyi rendőrséget, hogy hogyan tudnék én hazajutni? Tanácsukra kénytelen voltam a gazdaságban maradni, és szüleimnél éjszakázni. Ez azonban nem akkora probléma, véleményem szerint még mindig minden megoldható.

Temerinben több mint 17 ezer hektáron gazdálkodnak a termelők. A település gazdasága jelentősen függ a mezőgazdasági munkálatok zökkenőmentes elvégzésétől, így a helyi válságtörzs is igyekszik olyan határozatokat hozni, amelyek nem gátolják a gazdák munkavégzését – mondta Pásztor Róbert, a helyi válságtörzs elnöke.

– A kijárási tilalom ideje alatt délután öttől este nyolcig szabadon végezhetik a munkájukat a termelők, életkortól függetlenül. A határozat értelmében a munkagépben kell tartózkodniuk, és rendőri ellenőrzés esetén fel kell mutatniuk a gazdaság bejelentéséről szóló végzést. Abban az esetben szükséges a minisztérium által jóváhagyott napi engedély kérelmezése, amikor a munkavégzés nem a határban történik, hanem például állatállomány ellátásához kötődik.

A hatályban levő rendelkezések szerint a tejtermelők és a méhészek a Mezőgazdasági felügyelősség erre a célra létrehozott stocarstvo.registar-uzb.rs weboldalán kereszül kérelmezhetik a kijárási tilalom ideje alatti munkavégzést, a termelők pedig a Növényvédelmi Intézetnél igényelhetik ugyanezt, az agromere.registar-uzb.rs internetes oldalon – áll a Mezőgazdasági, Erdő- és Vízgazdálkodási Minisztérium honlapján. A kérelmezésnél figyelembe kell venni, hogy az igénylések egy bizonyos napra vonatkoznak, jóváhagyásukra pedig 48 óra szükséges. Az engedély mellett a munkálatokat végző személynek rendelkeznie kell a gazdaság által kiadott, lepecsételt igazolással is, amelynek formanyomtatványa szintén az illetékes minisztérium honlapjáról tölthető le.