2024. március 28., csütörtök

Zentán minden a lehető legpozitívabb!

Szombaton reggel elindultunk a Tópart északnyugati végétől, a Szent-Ferenc templomot megkerülve a Mária utcán Zenta központja felé. 10.00 körül meglehetősen gyér volt a gyalogosforgalom, a gyönyörű tavaszi napsütés ellenére. A legtöbben már a bevásárlásból igyekeztek hazafelé jól megpakolt puttonyokkal. Javarészt maszk nélkül, de akadt ellenpélda is. A gépjármű-forgalom viszont ellenkezőleg, igencsak élénknek mutatkozott, ennek zömét természetesen a mezőgazdasági gépjárművek tették ki, de gépkocsiban és kerékpárban sem volt hiány. 

A zeneiskolával szembeni bódénál már több emberrel találkoztunk – akik nem mellesleg tartották a tisztes távolságot is. A piachoz közelítve egyre élénkebb lett a lakosok mozgása, a standokhoz érve már nemigen különbözött egy „békebeli” szombat délelőttől. Ott is minden a legnagyobb fegyelemben folyt, noha az emberek olykor „emberi közelségbe” kerültek egymással – ez az idegekre legalábbis megnyugtatóan hat: nincs pánik. Az egyik kofa állítása szerint a helyzetnek tökéletesen megfelelő a vásárlók és az árusok hozzáállása, emellett minden megszokott portéka kapható, és mindegyikre akad vevő is. A standokat rendszeresen fertőtlenítik – szóval minden a lehető legpozitívabb. 

A boltokban a megszokottnál némileg kevesebb vásárló mutatkozott; ami érthető is abból a szempontból, hogy a leginkább keresett zöldség és gyümölcs a piacon mind beszerezhető volt, a vegyeskereskedésekben viszont olykor hiánycikknek számít a legutóbbi napokban. A posta és a bank előtt csupán néhány személy várakozott. 

Vasárnap kora reggel a külváros igencsak kihalt volt, ám a boltok körül, melyekben 7.00 óráig a 65 év feletti polgárok vásárolhattak, már egyre többen bukkantak fel. Az önkiszolgálókban idős polgáraink fegyelmezetten viselkedtek, és mindenki ügyelt a higiéniai követelményekre is, maszkot mindannyian, a legtöbben pedig kesztyűt is viseltek. A boltok rendesen feltöltötték polcaikat, így mindenki megkapta, amit szeretett volna. 

Közben kaptunk egy fontos közérdekű közleményt is: országszerte folyamatban van az élelmiszer-csomagok és higiéniai csomagok előkészítése, amelyeket minden község nyugdíjasai közül a legrövidebb időn belül eljuttatnak mindazokhoz, akiknek a nyugdíja alacsonyabb, mint 30 000 dinár. A csomagküldés várhatóan a jövő hét folyamán elkezdődik. Ezt a hírt megerősítette a zentai önkormányzattól Lőrinc Csongor egészségügyi feladatokkal megbízott tanácstag, az operatív törzskar tagja is, elmondván, Zentán is folytatják már az előkészületeket ezzel kapcsolatban.