2024. április 24., szerda

Jó hír Topolyáról

Otthoni gyógykezelésen az első szerbiai, koronavírussal diagnosztizált férfi

Szombaton hazaengedték az Újvidéki Klinikai Központból azt a 43 éves férfit, akinél március 6-án Szerbiában először diagnosztizálták az új koronavírust. A topolyai fiatalember lázzal, nehézlégzéses tünetekkel önként jelentkezett a Szabadkai Közkórházban, ahol elvégezték a szükséges vizsgálatokat, és a pozitív teszteredményt követően az Újvidéki Klinikai Központba szállították. 21 nap intenzív gyógykezelést követően - miután 48 órán belül két teszteredménye negatív lett -, szombaton délután térhetett haza. A következő két hetet házi ápolásban tölti.

A férfi családjában senkinek sem lett pozitív a koronavírus-tesztje, mint ahogyan az üzletember cégében közvetlen munkatársai közül sem betegedett meg senki a Covid-19 betegségben. A kontaktszemélyek 14 napos otthoni karaténben voltak.

Topolyán egyébként a meghozott járványügyi rendelkezéseket betartva csöndben telt a hétvége, a jó idő ellenére a városközpont szinte üres volt. A városban és a környező településeken is a Vigyázzunk egymásra Facebook csoportok keretében önkéntesek segítenek az idősebb lakosságnak. Szombaton nem volt ugyan piac, de az ellátás jó, a boltok polcairól talán csak  az élesztő hiányzik, a főként primőr árut kínáló online piac kialakulóban, a gyógyszertárak továbbra is nagy forgalmat valósítanak meg, szombaton a szerencsésebbek védőmaszkot is vásárolhattak. Az emberek alkalmazkodtak a szigorodó körülményekhez, sokan hordanak az utcán maszkot, kesztyűt, kerülik a társas érintkezést, de mindenekelőtt nagy megkönnyebüléssel, örömmel vették a jó hírt, hogy kiengedték a kórházból, jól van az első hivatalosan is diagnoszizált szerbiai beteg, aki a közép-bácskai kisváros lakója. A mai napig a topolyai községben ő az egyetlen, akinél kimutatták a SARS-CoV-2 vírust.