2024. április 20., szombat

Kígyózó sorok a boltok és a bankok előtt

Hétvégén a melegebb időjárás kicsalogatta a szabadkai polgárokat az utcákra, természetesen nem olyan mértékben, mint azt korábban megszokhattuk. Voltak, akik nélkülözhetetlen ügyintézésüket végezték, a tiltás ellenére azonban néhányan mégis úgy döntöttek, leülnek a parkokban és ott beszélgetnek egymással. A járókelők nagy része orvosi, szabott vagy valamilyen improvizált maszkot viselt, kesztyűt húzott. A középiskolás korosztály tagjai görkorcsolyáztak, kerékpároztak a városközpontban, a lakásban élő kisgyermekes szülők pedig nem a játszóterekre vitték ki csemetéiket, hanem a lakóépületek előtt gyűltek össze. A hatvanöt évnél idősebb polgárok teljesen visszavonultak otthonaikba.

Hosszú sor az egyik bankfiók előtt (Fotó: Patyi Szilárd)

Hosszú sor az egyik bankfiók előtt (Fotó: Patyi Szilárd)

A szombaton nyitva tartó bankok előtt hosszú sorok voltak, és a városi gyógyszertár előtt is többen álltak, míg a magánpatikákba gyorsabban be lehetett jutni. Annak ellenére, hogy a hét folyamán védőfelszerelések érkeztek a patikákba, a legtöbbjük üvegajtaján most is feltüntették a fertőtlenítőszerre és a kesztyűkre vonatkozó készlethiányt. Fertőtlenítők helyett alkoholt kínáltak a vásárlóknak.

A hétvége folyamán szinte megrohamozták a vegyeskereskedéseket. Piac híján mindenki arra kényszerült, hogy ezekből szerezze be a vasárnapi ebéd összetevőit. Az óraátállítás nem okozott gondot azoknak a 65 évnél idősebb szabadkai polgároknak, akik vasárnap hajnali 4 és reggel 7 között vásárolhattak a boltokban. E célból több mint 50 vegyeskereskedés, bevásárlóközpont nyitott ki a városban és annak környező településein. A vasárnapi hosszabbított kijárási tilalom miatt sorok alakultak ki az üzletek előtt, a lakosok nagy része betartotta a kétméteres távolságot, legtöbbjük maszkot és kesztyűt is viselt.

A kávézók, cukrászdák, éttermek zárva tartanak (Fotó: Patyi Szilárd)

A kávézók, cukrászdák, éttermek zárva tartanak (Fotó: Patyi Szilárd)

A piacok bezárása óta egyre inkább bővül azon árusok online jelenléte, akik korábban a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat valamelyik egységében kínálták portékájukat. Viszont vannak olyan árusok, akik megélhetésük miatt továbbra is kint, a lezárt piacok mellett, improvizált standokon árulták a zöldségfélét és a gyümölcsöt.

Hétfőn is a bankok, bankautomaták, gyógyszertárak előtt alakultak ki hosszabb sorok, illetve a boltokban voltak nagyobb számban vásárlók. Az élelmiszerüzletekben főleg a gyümölcs, a hús, az ásványvíz és a tejtermékek iránt nagy a kereslet. A kávézók, éttermek, piacok, szépségszalonok, fodrászszalonok bezárása után azonban hétköznaponként láthatóan kevesebb a járókelő a város központjában. Legtöbben pénzt vesznek fel, elvégzik a napi bevásárlást, majd visszatérnek otthonukba.