2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS

Olimpia – az amerikai érdekek mentén

A New York Times és az NHK japán állami műsorszolgáltató egyaránt úgy értesült, hogy 2021. július 23-án veszi kezdetét a tokiói olimpia, és augusztus 8-án ér véget, de tegnap délelőtt az M4 Instagram-oldala mindezt már eldöntött tényként kezelte. Az ötkarikás játékokat a múlt kedden halasztotta el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), amely pénteken azt közölte a nemzetközi sportági szövetségek és a nemzeti olimpiai bizottságok vezetőivel, hogy a széles körű egyeztetéseket követően három héten belül jelenti be az új időpontot. Hogy a döntés korábban született meg, az azért történhetett, mert tegnap rendkívüli ülést tartott a NOB végrehajtó bizottsága.

Az amerikaiak szerint nem véletlen, hogy szinte napra pontosan ugyanakkor rendezik az olimpiát jövőre, amikor idén nyáron lett volna, hiszen ez a legjobb időszak az NBC Universal számára, amely több mint egymilliárd dollárt fizet a játékok egyesült államokbeli médiajogaiért. Ez változatlanul azt jelenti, hogy a tokiói nyár legmelegebb periódusában zajlanak majd a versenyek, pedig néhány nemzetközi sportági szövetség az enyhébb időjárás miatt javasolta a tavaszi rendezést, ez azonban sértené a legjelentősebb európai labdarúgó-bajnokságok, valamint az észak-amerikai profi ligák (NHL, NBA, MLB) érdekeit. A NOB ezenkívül biztosan el akarja kerülni az ütközést a szintén jövő nyárra halasztott labdarúgó-Európa bajnoksággal is. Az Oregon állambeli Eugene-ben sorra kerülő atlétikai világbajnokság elvileg nem okoz fejfájást a NOB vezetőinek. Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség elnöke ugyanis pénteken közölte, hogy azt szinte biztosan elhalasztják 2022-re.

Mark Adams, a NOB szóvivője szombaton csupán annyit reagált: az új időpont egyelőre csak spekuláció.

A japánok helyeslik a halasztást

A japánok csaknem 80 százaléka helyénvalónak tartja, hogy 2021-re halasztották a tokiói olimpiát. A szigetországi közvélemény-kutatás értékeléséből az is kiderült, hogy a japán emberek 11 százaléka szerint a játékokat két évvel kellett volna elhalasztani. A válaszadók 43 százaléka amellett foglalt állást, hogy a világjárványt követően a tokiói kormány hozzon sürgős gazdasági intézkedéseket, s elsősorban a fogyasztási adó mértékét csökkentse. A felmérést csütörtökön, pénteken és szombaton végezték mobil- és vezetékes telefonokon véletlenszerű mintavétel útján. A válaszadók számát nem tüntették fel.

Gyógyultak

Meggyógyult a labdarúgó Premier League és a tengerentúli amerikaifutball-liga (NFL) első koronavírusos fertőzöttje. „Teljesen meggyógyultam. Átlagos vírusos megbetegedés volt számomra. Három-négy nap volt nehezebb, amikor lázzal és száraz köhögéssel küzdöttem” – mondta Mikel Arteta, az Arsenal vezetőedzője, aki csütörtökön ünnepelte 38. születésnapját. A spanyol trénerről március 12-én derült ki, hogy megfertőződött, aminek hatására másnap felfüggesztették a Premier League működését. Arteta felesége szintén elkapta a betegséget, ő is meggyógyult mostanra, három gyermekük egészséges maradt.

Az NFL-ben szintén egy vezetőedzőről derült ki elsőként, hogy közvetlenül érintett a világjárványban. Sean Payton, a New Orleans Saints csapatát irányító 56 éves szakember szintén felépült a betegségből. A gárda sztárirányítója, Drew Brees ötmillió dollárral segíti Louisiana állam koronavírus-járvány elleni védekezését.

A francia bajnok Paris Saint-Germain labdarúgóklub egy különleges kiadású mezt dobott piacra, az összbevétellel pedig a járvány elleni küzdelemben részt vevő párizsi egészségügyet segíti. Az egyedi kiadású mezen a fővárosiak szponzora helyett a „Tous Unis”, azaz a „Mind együtt” felirat olvasható. A limitált szériából 1500 darab került forgalomba, a klub így több mint 200 ezer euróval segíti a küzdelmet.

Fertőzöttek

Olimpiai érmes atléta is megfertőződött a koronavírus-járványban: Ehszan Hadadinak lett pozitív a tesztje. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség szombaton közölte, hogy a sportág első iráni dobogósa is megbetegedett. A tájékoztatás szerint az Egyesült Államokban készülő diszkoszvető otthon, Teheránban fertőződött meg. Az Iráni Atlétikai Szövetség orvosa azt mondta, hogy a 35 éves sportoló házi karanténban van, felépülése pedig jól halad.

A hatszoros Ázsia-bajnok, világbajnoki bronzérmes Haddadi nemzeti hős lett hazájában, amikor ezüstérmes lett a 2012-es londoni játékokon, a kedden 2021-re halasztott tokiói olimpiára is esélyesként utazott volna.

A szünetelő észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) már négyre nőtt a fertőzött játékosok száma. Ezúttal azt jelentették be, hogy a Colorado Avalanche csapatából a második hokis produkált pozitív teszteredményt. Előzőleg már ismert volt, hogy az Ottawa Senators együttesében szintén ketten kapták el a betegséget.

Halasztások, változások, intézkedések

A nemzetközi sportéletben újabb halasztásokat, változásokat, valamint különféle intézkedéseket jelentettek be a járvány miatt.

Wales nemzeti stadionjában, a cardiffi Principality (Millennium) Stadiumban – amelynek a rögbiszövetség a tulajdonosa – kétezer ágyat állítanak fel a betegek kezelésére, hogy más kórházakat tehermentesítsenek.

Új-Zélandon a rögbiválogatott szövetségi kapitánya, Ian Foster, valamint a játékosok felajánlották, hogy amíg nem tudják elkezdeni a szezont a világjárvány miatt, addig csökkentett fizetést kapjanak. Azt egyelőre nem közölték, hogy milyen százalékban mondanak le a bérükről.

A triatlonos világkupa-sorozat június 28-ára kiírt montreali versenyét törölték, miután Kanada bejelentette, hogy június 30-áig lezárja a határait a külföldiek előtt.

A német profi jégkorong-bajnokságban (DEL) címvédő Adler Mannheim ügyvezető igazgatója, Daniel Hopp szerint amíg nincsenek túl a koronavírus-járványon, illetve nem mérték fel a gazdasági következményeket, addig a csapatok ne kössenek új szerződéseket játékosokkal.

Az Egyesült Államok Kosárlabda-szövetsége többféle keret kialakításán dolgozik a jövő évre halasztott tokiói olimpiára. Mivel az ötkarikás játékok új időpontját még nem véglegesítették, ezért lenne egy olyan csapat, amely az NBA-játékosokból állna, és lenne egy olyan, amelyikbe nem kerülnének be a profi ligában szereplők. Minden attól függ, hogy a 2021-ben rendezendő olimpia az NBA nyári szünetére esne-e.

Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) játékosai maguk között próbálták megvitatni, milyen módon folytatódjon – lehetőség szerint június tájékán – a két és fél hete leállt szezon. A csapatok 68–71 mérkőzést játszottak le a 82 fordulós alapszakaszból. Egyes vélemények szerint a mostani állás alapján a győzelmi százalék szerint kellene a főcsoportonkénti 8-8 legjobbat a rájátszásba engedni. Vannak viszont olyanok, akik szerint nem lenne szabad, hogy egyből a rájátszással kezdődjön a folytatás, ez kimondottan sérülésveszélyes. A playoffban ugyanis főleg a kőkemény testjáték a jellemző, ezért inkább le kellene játszani az alapszakaszból hátralévő találkozókat, és akkor minden szempontból fair végeredményt lehetne hirdetni 82-82 összecsapás alapján.

Zárt kapus mérkőzésekkel fejeződhet be az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) jelenlegi idénye. Kínában azt tervezik, hogy a csapatok egy központi, elszigetelt helyen játszanák le a bajnokságból hátralévő mérkőzéseket, nehogy az érintettek ismét kapcsolatba kerülhessenek fertőzött emberekkel. Ez az ötlet az NBA-ben is megvalósíthatónak látszik például Las Vegasban, a Bahama-szigeteken vagy valamelyik középnyugati egyetem területén. Olyan helyek is szóba kerülhetnek, ahol nincsenek sportcsarnokok, hiszen kaszinók, báltermek és repülőgéphangárok is átalakíthatóak erre a célra.