2024. április 23., kedd
ÚJVIDÉKI SZÍNHÁZ

A közvetlen együttlét hiánya

Venczel Valentin: Most a kemény, prózai feladat, a megmaradás a legfontosabb

A színház a különböző korokban a nagy járványok mindegyikét túlélte – olvastuk Lénárd Róbert, az Újvidéki Színház művészeti vezetőjének a posztját a Facebookon március 27-én, a színház világnapján. Darvas–Pintér Béla Parasztoperájának akkorra bejelentett újvidéki bemutatója azonban elmaradt. Lénárd Róbert leírta, hogy a premier előtt egy színészkolléga felolvasta volna Bulleh Shah üzenetét a színház szentségéről. A mai írásunkhoz közölt képpel jelezzük, milyen lesz a bemutató akkor, amikor sor kerül rá. Mert hogy megtörténik, abban biztosak az Újvidéki Színházban.

Mi újság az Újvidéki Színház berkeiben? – érdeklődtünk Venczel Valentin igazgatótól.

– Próbálunk igazodni az általános helyzethez, ami Szerbiában és Európában van. A színházunkban már a rendkívüli állapot bevezetése előtti pénteken meghoztuk a döntéseket, amelyekkel leállítottuk az összes produkció próbáit, előadásainkat és vendégszerepléseinket, és válságmunkarendet állítottunk össze. Azóta a társulat és az alkalmazottak nagy része nem jár be a színházba, viszont minden részleg ügyeletet tart fenn.

A színház produkcióiból van-e, amit a nagyérdemű online megtekinthet?

– Nagyon nagyra tartjuk azokat a kollégákat, akik színházaik jelenlétét ezekkel az online előadásokkal, előadásaik közvetítésével biztosítják, akik ily módon próbálják a válságot áthidalni. Személy szerint követem az online előadásoknak a nézettségét. Az első időszakban ezek nézettek voltak. Az érdeklődés fokozatosan csappan, ami természetes is. Az online előadások a színház lényegét kérdőjelezik meg. Az előadás és a közönség közvetlen együttlétét. Pontosan azt, ami ebben a pillanatban nem lehetséges: a közvetítő nélküli közvetlen együttlétet. A színház és a közönségének közösségi formája tulajdonképpen nem működik. Úgy gondolom, hogy most, amikor a közönségünkkel közvetlen kapcsolat nem engedélyezett, abba a csapdába csak nagy körültekintéssel érdemes belépni. Mert különben a tulajdonképpeni közvetlenséget felváltjuk online kapcsolatra. Az online kapcsolat a színházi élménynek és együttlétnek az ellenkezője. Szerintem olyan gyakorlat, amely a színház létezésének a lényegébe ronthat bele.

Tehát kivárják, hogy a rendeletek engedélyezzék az élő élménykapcsolatot színház és néző között?

– Az intézményben a művészeti vezetés, a pénzügyi szektor, az igazgatás online vonalon kapcsolatban van egymással. Például az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatot írtunk, a Japán Alapnak egy másikat ugyancsak most fejeztünk be.

Ezek a pályázatok a virtuális síkban történő tevékenységek.

Minimum három bemutatónk kész. Elsősorban a Szegedi Nemzeti Színházzal készített Parasztopera, továbbá magas szintű befejezettségig érkeztünk a Rinocerosz c. előadással. A „leállított” előadásunk az újvidéki Ifjúsági Színházzal (Pozorište mladih) a Hair musical, Goldoni Ventilátora, amelyet a koperi szlovén kollégákkal készítettünk, mutattunk be, valamint az összes többi előadásunk az Anna Kareninától a Piszkos Fred, a kapitány címűig, amelyek mind nagyszerű kondícióban levő produkciók, de jelenleg hibernálva vagyunk. A Vajdasági Hivatásos Színházak 70. Fesztiválja, amelynek házigazdája Nagybecskerek lett volna, lemondásra került. A későbbi fesztiválok megrendezése még függőben van. A Parasztopera egész bérletes májusi–júniusi programja, amely mind a szegedi, mind a vajdasági közönséget érinti, levegőben lóg.

Most mit tart a legfontosabb feladatnak?

– A kemény, prózai feladat, a megmaradás a legfontosabb. A színház alkalmazottjainak elementáris, pénzügyi állapota a színház vezetőségének az elsődleges feladata. Hogy a színház minden dolgozója az áprilisi és májusi fizetését biztosan megkapja abban az összegben, amelyben eddig is megkapta. Ezt a költségek átcsoportosításával próbáljuk megoldani. Középtávú eltökéltségünk, hogy a jelenlegi helyzet egyik munkatársunktól se fossza meg a színházat – mondta Venczel Valentin igazgató.