2024. április 19., péntek

Virágvasárnaptól halottak napjáig

A szabadkai KODDE elnökének közleménye

Virágvasárnaptól halottak napjáig – a fenti címet adtuk annak a rendezvénysorozatnak, amellyel a 135 éve született Kosztolányi Dezső írót, és a 30 éves fennállását ünneplő egyesületünket szerettük volna megünnepelni.

Március 6-án még a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium igazgatójával arról egyeztettünk, hogy a nyitó rendezvényünket a gimnázium iskolanapján indítjuk útjára, míg a záró rendezvényt a Kosztolányi Dezső Színházban terveztük megtartani. Ez utóbbi intézménybe már nem jutottam el.

A szervezést felülírták az elmúlt hetek eseményei… Szerbiában ez év március 15-én rendkívüli állapotot hirdettek, ezt követően pedig elindultak mindazok az események, amelyeket a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében hoztak meg.

A Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület 1990-ben alakult azzal a céllal, hogy az akkori nehéz gazdasági helyzetben segítséget nyújtson a szegénysorú, de jó képességű diákok oktatásában. Az elmúlt 30 évben megértünk több háborút, gazdasági válságot, hiperinflációt, bombázást. Volt olyan időszak, amikor a nehéz helyzet miatt külföldre vándorló, egy egész nemzedékét vesztette el a vajdasági magyarság. Mi, akik itt maradtunk, mégis minden nehézséget leküzdöttünk és harcoltunk a túlélésért, a fennmaradásért, a megmaradásért.

Ez a helyzet azonban, úgy gondolom, egy sokkal nehezebb helyzet, mert egy láthatatlan kór ellen harcolunk.

Ma fordult elő először a 30 éves fennállásunk alatt, hogy mint a Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület elnöke, egyedül koszorúztam meg névadónk szobrát. Tettem mindezt annak érdekében, hogy betartsam Szerbia Kormányának rendeleteit.

Nem ünneplőben, mert úgy gondolom, nincs itt az ünneplés ideje, de mégis eleget téve kötelezettségemnek, megemlékezve a névadónk születéséről és fennállásunk 30. évfordulójáról. Bízva abban, hogy most is kitartunk, túlélünk, és amikor eljön az ideje, önfeledten ünnepelhessünk.

Ennek reményében kérem egyesületünk tagságát, minden volt és jelenlegi támogatott diákunkat, hogy maradjunk otthon, vigyázzunk magunkra, egymásra! – áll Krmpotity Bacsó Gabriella, a KODDE elnöke közleményében.