2024. április 23., kedd
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

Több milliárd ember kényszerül bezárkózni

Már több mint hárommilliárd embert szólítottak föl otthonmaradásra hetven országban vagy régióban az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében. A világon regisztrált betegek összesített száma a hétvégén tovább nőtt, de néhol már kevesebb fertőzöttet vettek nyilvántartásba, mint korábban, ami a járvány ütemének helyenkénti csökkenését jelzi.

Világszerte szigorú intézkedésekkel igyekeznek a hatóságok megfékezni az új típusú koronavírus okozta járványt, amely egyre több emberéletet követel és egyre több embert fertőz meg. Néhol csökkent a hét végén a fertőzöttek száma, sőt a betegségben elhunytaké is, de a veszély még nem múlt el.

Édouard Philippe francia miniszterelnök szerint a járvány szélsőséges hulláma várható, s a helyzet nehezebb lesz. „Tartós krízisre készülünk, egy olyan egészségügyi helyzetben, amely nem fog hamar javulni” – fogalmazott. Kormánya ezért április 15-ig meghosszabbította a kijárási korlátozásokat.

A lakosság mozgásának korlátozása más országokban is folytatódik. A hatóságok már több mint hárommilliárd embert szólítottak föl otthonmaradásra 70 országban vagy régióban a járvány megfékezése érdekében.

Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter szerint a járvány várhatóan április közepe és május közepe között tetőzik (hazájában). Ám addig is rengeteg problémát kell megoldani.  

Kína, ahonnan a koronavírus elterjedt, maszkok viselését javasolja mindazoknak, akik járvány sújtotta országokban élnek. A fertőzés kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban közben megkezdték feloldani a korlátozásokat. A hétvégén enyhítettek a közlekedési korlátozásokon, ezen a héten pedig kinyithat több bevásárlóközpont és üzlet.  

OLASZ BETEGEKET VITTEK KÖLNBE 

Európában továbbra is Olaszországban és Spanyolországban a legkritikusabb a helyzet.  

Az új koronavírus-járvány legfőbb európai gócpontjának számító Olaszországban a halálos áldozatok száma már meghaladta a tízezret. Az észak-olaszországi egészségügyi létesítmények túlterheltsége miatt a német légierő szombaton koronavírusos olasz betegeket vitt Kölnbe.  

Spanyolország két riasztó adattal került ismét a figyelem központjába: az első a rengeteg halálos áldozat miatt (akik már mintegy hatezren vannak), a második pedig a más országokhoz képest példátlanul sok – több mint 9400 – egészségügyi alkalmazott miatt, akiket koronavírussal diagnosztizáltak. 

A kormány szinte menetrendszerűen léptet életbe új óvintézkedéseket. Legutóbb elrendelte, hogy a járvány idején tilos felmondani az alkalmazottaknak, a nem létfontosságú gazdasági ágazatok pedig két hétre álljanak le. 

NEM TUDNI, MEDDIG TART  

Németországban is sok a fertőzött (több mint 50 ezer), de viszonylag alacsony a halálesetek száma. Az országban ugyan nőtt a betegek száma, de csökkent a fertőzés üteme. Berlin ennek ellenére jelezte: április 20-áig nem enyhít a vírus miatt életbe léptetett korlátozásokon. A leginkább veszélyeztetett csoportoknak, az időseknek és a krónikus betegségben szenvedőknek pedig még hosszabb elzártságra kell berendezkedniük. 

Angela Merkel kancellár azt üzente, hogy mindenki életet menthet, aki betartja a szabályokat. Senki nem tudja megmondani, meddig tart a nehéz időszak, ezért a cél a vírus lassítása – jegyezte meg Merkel. 

A németek többsége elégedett az óvintézkedésekkel – derül ki a ZDF köztelevízió megbízásából készített felmérésből. A megkérdezettek 89 százaléka szerint a Merkel-kormány jól végzi munkáját a járvány elleni küzdelemben. 

NAGYOBB BÜNTETÉSRE SZÁMÍTHATNAK 

A Benelux államokban egyre több a vírusfertőzött és a betegségben elhunyt személy. A hétvégén leginkább Belgiumban emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A kormány két héttel, április 19-éig meghosszabbította az oktatási intézmények, bárok, éttermek, illetve a legtöbb üzlet bezárásával járó, s a szabad mozgást részlegesen korlátozó intézkedéseket. A szabályok nem változtak, de megsértői nagyobb büntetésre számíthatnak. 

Csehországban, Lengyelországban és Ukrajnában is terjed a járvány.  

TOKIÓBAN A LEGSÚLYOSABB A HELYZET  

 A Nyugat-Balkán országaiban is egyre több a fertőzött, és újabb szigorú intézkedések léptek életbe. Bosznia főként szerbek lakta részében szombattól szükségállapot van érvényben. Horvátország is további szigorításokat tervez.  

Délkelet-Ázsiában is nagy a baj. A koronavírus miatt elhalasztották a legnagyobb ázsiai biztonsági fórumot, amelyet 2002 óta minden júniusban Szingapúrban rendeznek meg. 

A 14 millió lakosú japán fővárosban, Tokióban is jelentősen nőtt a fertőzöttek száma: csak szombaton legalább 60 új esetet regisztráltak, ami rekordnak számít. Japán 47 prefektúrája közül Tokióban a legsúlyosabb a járvány.  

OROSZORSZÁG BEZÁRKÓZOTT 

Venezuelában, Brazíliában, Panamában és Argentínában a halottak száma nőtt meg jelentősen egy nap alatt. Argentína bejelentette határainak lezárását március 31-éig.  

Brazília enyhébb korlátozást vezetett be, amelynek értelmében külföldiek 30 napig nem utazhatnak be repülőn az országba. 
A Közel-Keleten is nő a félelem, mivel a szomszédos Iránban egyre több a fertőzött és halálos áldozat. Az ország már jó ideje a világjárvány egyik gócpontja.  

Törökország szombaton leállította a nagyvárosok közötti távolsági vasúti forgalmat, s korlátozta a belföldi légiközlekedést. Recep Tayyip Erdoğan elnök felszólította az embereket, hogy maradjanak otthon, s csak fontos ügyek miatt lépjenek ki az ajtón.  

Oroszország mától zárta le határait, blokád alá került minden átkelőhely.  

KÖNNYGÁZZAL OSZLATTÁK A TÖMEGET  

Afrikában is birkóznak a kórral, amely több mint négyezer embert fertőzött meg a kontinensen, ahol 24 ország már teljesen lezárta a határait. Néhol teljes kijárási tilalmat is elrendeltek, másutt csak részlegeset.  

Az intézkedések sokfelé káoszba torkolltak: a kenyai rendőrség könnygázzal oszlatta a tömeget egy kikötőben, a Dél-afrikai Köztársaságban rendőri túlkapásokra került sor. 

Szakértők attól tartanak, hogy a járvány romba döntheti az afrikai országok ingatag egészségügyi rendszereit. 

Az amerikai elnök is saját hazája egészségügyi hálózatának elhanyagoltságát kárhoztatja a lélegeztetőgépek és a kórházi raktárkészletek hiányáért. Donald Trump azonban százezer lélegeztetőgépet ígért az elkövetkező száz napra, egyszersmind felhatalmazta az illetékeseket a hadsereg és a parti őrség tartalékosainak, továbbá a katonaság orvosi személyzetének a mozgósítására. 

PÉLDÁTLAN MENTŐCSOMAG KÉSZÜL  

Ma pedig már arról tanácskozik a kormányzati munkacsoport két tagjával, hogy mikor lehetne újra beindítani a hétköznapi életet, beleértve a munkát is az ország egyes vidékein.  

Trump a hétvégén aláírta azt a gazdasági csomagtervet, amely enyhíteni igyekszik a koronavírus miatti nehézségeket mind a gazdasági élet szereplői, mind az amerikai átlagpolgárok számára. Az Egyesült Államokban történelmének eddigi legnagyobb gazdasági mentőcsomagjába 2200 milliárd dollár kerül. 

Honfitársai többsége kedvezően ítéli meg válságkezelő politikáját, jóllehet immár az USA-ban a legtöbb a fertőzött az országok között, ami miatt a legtöbb amerikai tagállamban mától kijárási korlátozások lépnek életbe. A legutóbbi felmérés szerint a megkérdezettek 51 százaléka helyesli Trump intézkedéseit, 58 százaléka ugyanakkor azt mondta, hogy a járvány kitörésekor túl lassan reagált a problémákra.