2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS MAGYARORSZÁGON

Repülők mennek az Amerikában rekedtekért

Érvénybe lépett a kijárási korlátozás – A neheze csak most jön
Magyarországon sokan előre megvásárolták a szükséges élelmiszereket, miután Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: szombattól két hétig kijárási korlátozás lép érvénybe. Az Észak-Amerikában rekedt magyarokért pedig két különrepülőgépet küld a héten a kormány.  

Nagyot változott a magyar lakosság élete az új típusú koronavírus-járvány okozta legutóbbi szigorítások miatt. A kormány ugyanis március 28-ától (szombattól) április 11-éig kijárási korlátozást vezetett be az ország egész területére. Két héten keresztül az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek biztosítása céljából lehet elhagyni. 

A hírt bejelentő Orbán Viktor miniszterelnök szerint az élelmiszerboltok, a drogériák és a patikák esetében olyan szabály lép életbe, hogy a 65 évnél idősebbek 9 és 12 óra között látogathatják ezeket az üzleteket. Ebben az időszakban más oda nem mehet be. 

A lakosság másutt már nem igazán költheti el a pénzét, de azért az állateledelboltok, a mezőgazdasági szaküzletek, a piacok, a patikák és a benzinkutak még dolgoznak. Nyitva lehetnek a fodrászatok, manikűrösök, dohányboltok, tisztítók, a szervizek és a bankok is. Az egyéb profilú üzletek is kinyithatnak, de oda vevő nem léphet be a jogszabály szerint. Ezek webáruházként működhetnek. 

Gyakorlatilag bezárásra ítéli az éttermeket a kormányrendelet egyik passzusa, amely kimondja: vendéglátóüzletben – az ott foglalkoztatottakat nem számítva – tartózkodni tilos. Akad, aki úgy értelmezi a szabályozást, hogy a vendég nem ülhet le és fogyaszthat az étteremben, ám a megrendelt és becsomagolt ételt elviheti. Azért, hogy átvegye az adagot, beléphet a helyiségbe. Ez vonatkozik a gyorsétteremláncokra is. 

Az éttermek jó része egyébként már korábban bezárt a vendégek elmaradása miatt. Akik tudtak, már korábban átálltak a házhoz szállításra. 

A kijárási korlátozás enyhébb a kijárási tilalomnál. Munkába külön igazolás nélkül is el lehet járni és elviheti a szülő napközbeni megőrzésre a gyereket is.  

Szűk családi körben lehet házasságot kötni és temetést is tartani; el szabad továbbá vinni az időseknek vásárolt dolgokat, illetve azért felkeresni őket, hogy segítsünk nekik. 

Nem tilos a sportolás és a gyaloglás sem a szabadban, ám csak közös háztartásban élők mozoghatnak együtt, egymástól legalább másfél méter távolságra. A kutyasétáltatást sem tiltja a rendelkezés. A gyerekekkel is ki lehet menni az utcára, de el kell kerülni, hogy másokkal ne találkozzanak. 

Az intézkedés lényege, hogy az emberek ne menjenek közösségbe. Aki nem tartja be a korlátozásokat, azt 5000-től 500 ezer forintig (14–1405 euró) büntethetik a hatóságok. Az ellenőrzést rendőrök végzik.  

A kórházak élére mától katonai parancsnokok állnak a járványügyi szabályok betartása és a készletgazdálkodás felügyeletére.  

A szigorítás hírére, amelyet a kormányfő pénteken jelentett be, sokan megrohamozták a boltokat. Áruhiánnyal azonban nem kell számolni, ellátási probléma sincs. 

A kormány azt várja a kijárási korlátozástól, hogy lecsökken a személyek közötti kontaktusok száma, s ha ez megtörténik, a járvány terjedési sebessége is lelassul. 

Ha valaki nem tartja be az előírásokat, az szabálysértésnek minősül, de Orbán azt kérte a rendőröktől, ne kikényszerítsék ki a szabályokat, hanem segítsék az embereket a betartásukban. Külön hangsúlyozta, hogy nem kijárási tilalomról van szó. 

Külügyminisztere pedig arról számolt be, hogy a héten két különrepülő megy az Észak-Amerikában rekedt magyarokért. Szijjártó Péter szerint több száz magyar állampolgárról van szó, akik az Egyesült Államokból és Kanadából szeretnének hazatérni. Hozzátette: nem az ott élő magyarokat akarják hazahozni, hanem azokat a Magyarországon élőket, akik utazni voltak Észak-Amerikában.  

Szijjártó elmondta: a koronavírus elleni védekezésben hosszú távra kell berendezkedni. Jó hírnek nevezte, hogy a hétévgén repülőgépeken 27 tonna kínai egészségügyi védőfelszerelés és több mint hárommillió maszk érkezett Budapestre. 

Hozzátette ugyanakkor, hogy gondolni kell a világjárvány utáni időszakra is, a magyar gazdaság újraindítására és a munkahelyek megvédésére. Közölte: a kormány olyan intézkedésekről dönt, amelyek fenntartják azt a helyzetet, hogy Magyarország a legnépszerűbb, a legvonzóbb beruházási célpont legyen a térségben. 

A hétvégén közölték, hogy Magyarországon (13-ra) emelkedett a koronavírus-járvány halottainak száma és a fertőzötteké is (408-ra); az utóbbiak között már egészségügyi dolgozók is vannak.  

A neheze azonban csak most jön, amikor a csoportos megbetegedések szakaszát felváltja a tömeges megbetegedéseké – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba ugyanakkor kiemelte: az országban érezhetően lelassult az élet a szombaton hatályba lépett kijárási korlátozás hatására.