2024. március 19., kedd

Betegeket látnak el az Eurovíziós Dalfesztivál rotterdami színhelyén

Kórházzá alakították a koronavírus-járvány terjedése miatt elmaradt Eurovíziós Dalfesztivál rotterdami helyszínét. A létesítmény hétfőn honlapján írta meg, hogy egyelőre 88 beteget tudnak elhelyezni, de ez a kapacitás később akár 680 ágyasra nőhet.

A 65. Eurovíziós Dalfesztivált májusban rendezték volna meg a Rotterdam Ahoy elnevezésű konferenciaközpontban. A járvány miatt azonban számos más fesztivállal és kulturális rendezvénnyel együtt a dalfesztivál is elmarad.
A konferenciaközpontban kialakított kórház nemcsak koronavírusos betegeket tud fogadni, hanem olyan pácienseket is, akik a járványhelyzet miatt nem jutnak ágyhoz a zsúfolt kórházakban. Rotterdamban más létesítményeket is kórházzá alakítottak a betegek növekvő száma miatt.
Az Eurovíziós Dalfesztivált 64 éven át rendezték meg megszakítás nélkül, a mostani az első alkalom, amikor törölték a versenyt. Rotterdamban 41 ország képviselője lépett volna színpadra, Magyarország nem küldött volna versenyzőt a dalversenyre.
Jan Ola Sand, az EBU vezetője, az Eurovíziós Dalfesztivál leköszönő versenyigazgatója kiemelte: a holland szervezőkkel, a helyi közmédiával egyeztetve már azon dolgoznak, miként lehetne Rotterdamban 2021-ben megrendezni az eseményt.