2024. március 29., péntek
JÖVENDŐBELI ELSŐSÖK IRATÁSA

Jelentkezés április 1-jétől, iratkozás később

Az általános iskola első osztályába való beiratás idén nem kezdődik meg április 1-jén, hanem valamennyivel később. Az iratkozást elektronikus úton bonyolítják le – tette közzé a szerb kormány.

A Tanjug értesülése szerint a szülők április 1-jétől kezdődően felvehetik a kapcsolatot azzal az iskolával, ahova gyermeküket be szeretnék iratni. Az iratkozást számítógépes úton fogják lebonyolítani, méghozzá az eUprava honlap szolgálata segítségével, vagy telefonon. A honlapon az „Iskazivanje interesovanja za upis u osnovnu školu” (Érdeklődés az általános iskolába való iratkozás iránt) szolgáltatásra kell klikkelni.

Ilymódon az iskolák begyűjtik az érdeklődőket, és megállapíthatják, hány iskolába induló gyerekre számíthatnak. Minden szülőt, aki az elektronikus szolgáltatás iránt érdeklődik, ugyanitt értesítenek az iratkozás időpontjáról is. Az időpontot még nem jelölték ki, de ha az ismeretes lesz, akkor ugyanezen a honlapon teszik közzé az egyénre szabott tesztelés és iratkozás pontos időpontját. Ezt úgy határozzák majd meg, hogy egy látogatással minden elintézhető legyen, ráadásul egyetlen dokumentum mellékelése nélkül. A szükséges dokumentumokat (anyakönyvi kivonat, lakhelynyilvántartás, orvosi igazolás) ugyanis az iskolák szolgálati kötelezettségükből fakadóan szerzik be.

A szerb kormány emlékeztet, hogy tavaly az eUpis elektronikus szolgáltatásnak köszönhetően több mint 60 ezer elsőst írattak be az általános iskola első osztályába, anélkül, hogy a szülők mintegy 120 ezer különféle dokumentumot mellékeltek volna. Ugyanennyi órát takarítottak meg, mert ennyi időt a tolóablakoknál töltöttek volna.