2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Teljes kijárási tilalom fenyeget

Az államfő szerint élelmiszer-vásárlás céljából sem lehetne elhagyni az otthonokat

Elégedetlen Aleksandar Vučić a polgárok fegyelmezettségével, ezért mint azt a Prva tv tegnap esti műsorában vendégeskedve bejelentette: amennyiben nem változtatnak eddigi magatartásukon, egész napos kijárási tilalom elrendelését javasolja majd a kormánynak, az egész ország vonatkozásában. Ezt az intézkedést már ezen a héten foganatosíthatják, és annak mentén senki, semmilyen körülmény között, és semmilyen okból kifolyólag nem hagyhatná el az otthonát – közölte az államfő, majd válaszolva az újságírói kérdésre, hogy miként vásárolhatnak majd be az emberek, aláhúzta: „Boltba sem lehet majd menni." A műsorvezető arra is kíváncsi volt, hogy pontosan mivel elégedetlen. Vučić erre közölte, hogy elég volt kimenni az utcákra a hétvégén, és nyilvánvalóvá vált a polgárok fegyelmezetlensége. Ha két hétre mindenkinek megtiltják, hogy elhagyja az otthonát, ez azt jelenti, hogy két hétig az emberek egyáltalán nem fognak érintkezni egymással. Ez azt eredményezné, hogy nem lennének új fertőzöttek, és ez az összes fertőzött számának a csökkenéséhez vezetne – érvelt, mondván: már csak arra vár, hogy a jelenlegi mutatók alapján a kínai szakemberek is megerősítsék ennek az intézkedésnek az indokoltságát.

Vučić sokalja a szabadságjogokat, így már azt is, hogy egyesek – amikor a kijárási tilalom nincs érvényben – kimennek friss levegőt szívni (Fotó: Beta)

Vučić sokalja a szabadságjogokat, így már azt is, hogy egyesek – amikor a kijárási tilalom nincs érvényben – kimennek friss levegőt szívni (Fotó: Beta)

A beszélgetés során szó volt a múlt héten bejelentett tömeges tesztelésről. Az államfő ezúttal ismét egy későbbi időpontot – egy hét múlva – jelölt meg azzal kapcsolatban, hogy mikor éri el a szerbiai szakemberek, illetve felhatalmazott intézmények kapacitása a napi 3 ezer koronavírus-tesztet. Valamikor április 8-án vagy 9-én egy modern laboratóriumnak a kialakítása is befejeződik, ezt valószínűleg Kína adományozza Szerbiának – tette hozzá Vučić.

Aleksandar Vučić elégedettségének adott hangot az ország lélegeztetőgépekkel való ellátottsága kapcsán. Mint elmondta, a járvány kitörésének pillanatában az országnak 1018 ilyen berendezése volt, s ebből 500-600 volt üzembe helyezve – nem koronavírussal fertőzött páciensek lélegeztetésének céljából –, jelenleg azonban Vajdaságban 161, Belgrádban pedig 320 a „szabad" lélegeztetőgépek száma.

PÉLDÁTLAN LENNE A KIJÁRÁSI TILALOM

Néhány nappal korábban, amikor már sokadszorra merült fel a teljes kijárási tilalom elrendelése, Rodoljub Šabić jogász, volt közhasznú információk biztosa elmondta, hogy tudtával eddig soha és sehol a világon nem volt példa a mozgásszabadság ilyen jellegű korlátozására, azaz teljes felfüggesztésére. Mint rámutatott, a mozgásszabadság azoknak a személyiségjogoknak az egyike, amelyeket a rendkívüli állapot idején valóban korlátozhat a hatalom, ám a teljes kijárási tilalom ennek a jognak nem a korlátozása lenne, hanem teljes felfüggesztése. Már a részleges kijárási tilalom indokoltsága is megkérdőjelezhető, ám a teljes minden szempontból példátlan lenne – nyomatékosította Šabić.

Akár az álarcos banditák (Fotó: Beta)

Akár az álarcos banditák (Fotó: Beta)

LÁZADÁS A VESZTEGZÁRBAN

A belgrádi Košutnjakon kialakított vesztegzárban kisebb lázadás tört ki. Az ebben a létesítményben elhelyezett polgárok azért emelték fel a hangjukat, mert még mindig – három nap után – sem érkezett meg koronavírus-tesztjüknek az eredménye. Az emberek elhagyták a létesítményt, s ezt követően lépett fel a katonai rendőrség és „visszaterelte" őket az épületbe. A lázadók egyike az N1 tv riporterének elmondta, hogy a teljes harci felszerelésben fellépő katonai rendőröket tapssal üdvözölték, így fejezvén ki, hogy tudják, nem ők tehetnek a vesztegzárban uralkodó állapotokról. A polgároknak végül megígérték, hogy néhány óra múlva tájékoztatják őket a tesztekről.

KATONAI FEGYELEM A KÓRHÁZBAN

Aleksandar Vulin védelmi miniszter a Belgrádi Vásáron kialakított alternatív kórházban uralkodó állapotokról nyilatkozott, megállapítván, hogy elégedett a helyzettel. Ebben a létesítményben jelenleg nagyjából 30, enyhe klinikai kórképű fertőzött lábadozik. A tábori kórházban katonai fegyelem uralkodik – emelte ki Vulin, és közölte, hogy az ébresztő reggel 6-kor van, a takarodó pedig este 10-kor.
A védelmi miniszter azt is megerősítette, hogy az ország északi térségében kilenc katona betegedett meg, feltehetőleg akkor, amikor az országba beutazó polgárokat ellenőrizték. Mindannyian jól vannak. Ezek a katonák 642 másik katonával kerültek kapcsolatba, ők el vannakkülönítve – tette hozzá Vulin, arra is kitérve, hogy az ország 17 befogadóközpontjában tartózkodó migránsok egyike sem betegedett meg.

SZAPORODNAK A BÜNTETÉSEK

Vladimir Rebićnek, a rendőrség igazgatójának elmondása szerint a rendőrség eddig 678 személy ellen tett bűnvádi feljelentést amiatt, hogy megszegte az elkülönülési határozatot – a maximális büntetés három év börtönbüntetés. Požarevacon, Piroton és Versecen a számukra kialakított létesítményekben jelenleg 123 személy van előzetes letartóztatásban, szintén az elkülönülés megszegése miatt. Rebić arról is beszámolt, hogy az illetékes szervek a kijárási tilalom megszegése okán eddig 303, 65 évnél idősebb személy ellen folytatták le a megfelelő eljárást, és 1253-an vannak azok, akik a többi polgárra érvényes kijárási tilalmat szegték meg.

Újvidék csúcsforgalom idején... – mostanában (Fotó: Beta)

Újvidék csúcsforgalom idején... – mostanában (Fotó: Beta)

785 FERTŐZÖTT – 16 ÁLDOZAT

A ma délután 3 órai adatok szerint eddig 785 személy fertőződött meg az országban a SARS–CoV–2 vírussal. A 24 órával korábbi adatok közzététele óta 622 személytől vett mintát vizsgáltak ki a vírus jelenlétére, ebből 44 volt pozitív és 578 negatív. A Torlak Virológiai Intézetben eddig 3084 személy mintáit vizsgálták ki. Azt is megerősítették, hogy egy nap alatt három személy halt meg a COVID–19 következtében, egy 1939-as születésű nő, egy 1974-es születésű férfi és egy 1948-as születésű férfi. Mindhárman több krónikus betegségben szenvedtek. Ezzel 16-ra növekedett az elhunytak száma – 9 férfi és hét nő –, a halálozási arány jelenleg 2,4 százalék. Kórházban 540 személyt kezelnek, ebből 33 személy a Belgrádi Vásár csarnokában lábadozik. Lélegeztetőgép segítségére a légzésben 62 személynek van szüksége.

A betegek területi eloszlását illetően a legtöbb megbetegedett továbbra is belgrádi illetékességű (352), Nišben 59-en, Valjevón 50-en betegedtek meg, Ćupriján 49-en, Kragujevacon 21-en, Kruševacon 20-an, Vranjéban 16-an, Szabadkán 15-en – csütörtökön még egy fertőzött volt a városban, pénteken 2, szombaton 3, vasárnapra azonban 15-re növekedett a számuk –, Čačakon 12, Újvidéken 10. A többi településen 10 alatt alakul a betegek száma.