2024. április 16., kedd

785 a fertőzöttek száma Szerbiában

Összesen 16 áldozata van a koronavírus-járványnak

A 24 órával korábban közzétett jelentés óta Szerbiában összesen 785 személy vérében mutatták ki a vírus jelenlétét.

Tegnap óta 622 személytől vett mintát vizsgáltak ki, ezekből 44 volt pozitív. A Torlak Virológiai Intézetben eddig összesen 3084 személy mintáit tesztelték.

Mint ismeretes, az elmúlt 24 órában három személy hunyt el koronavírus-járvány következtében, köztük egy 1939-es születésű temerini asszony.

Az elmúlt két napban csökkent azok száma, akiknek a vérében kimutatták a Sars-Cov-2 vírus jelenlétét – mutatott rá Predrag Kon járványügyi szakértő a 15 órakor megtartott sjtótájékoztató keretében, majd hozzátette, ennek ellenére senkinek sem szabad elbíznia magát. Úgy vélekedett, országunkban egyelőre sokkal jobb a helyzet, mint Olaszországban volt a koronavírus megjelenésének 25. napján. Talán elmondható, hogy jól reagáltuk le a helyzetet – értékelte az epidemiológus, de hozzátette, a lélegeztetőgépre szoruló szövődményes betegek száma növekszik, ez pedig aggodalomra ad okot. 

Kon kifejtette azt is, Szerbiában legnagyobb százalékban a dolgozók fertőződnek meg, a halálozások aránya százalékban kifejezve 2,04.

A sajtótájékoztatón elhangzott, azok akik a legenyhébb tüneteket tapasztalják magukon, általános orvosuknál jelentkezzenek. 

Mivel a diagnosztizálás folyamatába a helyi egészségházak is bekapcsolódtak, a tüneteket észlelőknek általános orvosuknál kell jelentkezniük. Ott helyben dől el milyen kivizsgálást igényel a továbbiakban a páciens, hangsúlyozta  Ivana Milošević, a Szerbiai Klinikai Központ fertőzőosztályának vezetője.