2024. április 18., csütörtök

A csomagküldés egyelőre zökkenőmentes

Ha a posta lassú is, a magáncégek még állják a sarat – Naponta változhatnak a körülmények, küldeményfeladás előtt nem árt tájékozódni

Egy héttel ezelőtt jelentette be a Szerbiai Posta, hogy felfüggeszti népszerű és gyors csomagküldő szolgáltatását, a Post Expresst a rendkívüli helyzet idejére, és ugyanezt a döntést hozta meg a Cash Express pénzküldési szolgáltatás vonatkozásában is. A hagyományos postai küldeményeket továbbra is fogadják, a leveleket és két kilogramm alatti küldeményeket, továbbá a tíz kilogrammig terjedő csomagokat kipostázzák, de „hagyományos" úton, a be- és kifizetések is működnek, igaz, 10 és 17 óra közötti rövidített munkaidőt vezettek be. Az olyan pénzküldési szolgáltatások, mint a Western Union, MoneyGram és a PostNet továbbra is elérhetők. A bejelentett korlátozásokat követően arról szóló információkat is hallani lehetett, hogy akadozik a küldemények kézbesítése, így sokkal több munka hárul a magánkézben lévő csomagküldő szolgálatokra, s ebből kifolyólag nőtt a várakozási idő is, mely megelőzi a kézbesítést.
Érdeklődésünkre a DHL nemzetközi futárcég munkatársa elmondta, esetükben a csomagok kézbesítése folyamatos, a DHL szállítmányozó repülőgépe továbbra is naponta közlekedik a Nikola Tesla Repülőtérről, így minden csomagot feladhatnak vagy megkaphatnak a polgárok, az ügyintézés zökkenőmentes jelenleg.

Hasonló jó híreket közöltek velünk a Bex express futárszolgálatnál is. Mint megtudtuk, a cég alkalmazottjai továbbra is minden fennakadás nélkül végzik a küldemények kézbesítését, eleget téve az ügyfelek megbízásainak. Munkájukat összehangolták a rendkívüli állapot elvárásaival, arra kérték a polgárokat, hogy a kézbesítés során megfelelő védőmaszk viseletével az épület bejárata előtt vegyék át a csomagot a szállítóktól, akik ugyancsak a védőintézkedéseknek megfelelő öltözékben vannak. Az egyedüli nagyobb változás, hogy a rendkívüli állapot ideje alatt szombatonként zárva tartanak a Bex raktárai, ahol korábban ezen a napon személyesen is fel lehetett venni a küldeményt. Ennek az intézkedésnek a bevezetésére azért volt szükség, mert ezeken a napokon részletes fertőtlenítési munkálatokat végeznek a raktárakban. Ingyenes szállítást is szavatolnak mindazoknak, akik egészségügyi felszerelést, például védőmaszkokat kívánnak felajánlani, ezeket díjmentesen juttatják el.

A csomagszállítók, természetesen, a rendkívüli állapothoz igazították a munkaidőt is, mivel a kormány rendelkezései napról napra változhatnak, ezért nem árt erről előbb tájékozódni az adott futárszolgálat weboldalán.