2024. április 19., péntek

Száz euró mindenkinek?

Az ígéret szerint a fodrászok, cipészek, pékek és a munkásaik is megkapják a minimálbért

Az utóbbi egy hét alatt 1455 személy jelentkezett be a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálatnál nyilvántartásba vétel céljából. Közülük 1152 folyamodott pénzügyi támogatásért – jelentette be ma Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociális védelmi miniszter. Arra szólította fel a munkaadókat, hogy ne csökkentsék az alkalmazottaik számát, hiszen az állam külön intézkedésekkel próbálja majd átsegíti a vállalkozókat és a vállalatokat a koronavírus-járvány okozta nehézségeken. Aleksandar Vučić államfő is arról számolt be, hogy a vállalkozók is és a lakosság is számíthat az állam támogatására a következő időszakban.

– Minden vállalkozónak, illetve a mikro- és kisvállalkozások tulajdonosainak minimális munkabért fizetünk három hónapon keresztül, még ha a koronavírus-járvány nem is fog három hónapig tartani – jelentette be tegnap este Vučić a Prva televízión tett vendégszereplésekor. – Minden fodrász, cipész, pék..., és minden alkalmazottjuk megkapja a minimális munkabért. A fodrászoknak most nincs bevételük, de lehetőségük lesz arra, hogy maguknak és alkalmazottaiknak kifizessék a minimális fizetést. Segíteni szeretnénk a vállalkozóknak, hogy túléljenek, de erre csak abban az esetben számíthatnak, ha nem mondtak fel több mint 10 munkásnak – hangsúlyozta Vučić. Szavai szerint ennek megvalósítására az államnak 700 millió euróra van szüksége.

Đorđević ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az állam hajlandó abban is segíteni, hogy azok, akik felmondást kaptak, visszakerüljenek a munkahelyükre. Szavai szerint a Vučić által megfogalmazott támogatások ösztönzőleg hathatnak a munkaadókra, hiszen folytathatják tevékenységeiket, miután az állam magára vállalja a terhek egy részét. A miniszter kiemelte, hogy az állam senkit nem fog cserben hagyni, és olyan intézkedésekre lehet számítani, amelyek majd serkentik a válság utáni gazdasági felépülést is.

ELLENŐRZIK A MUNKAADÓKAT

– Nyilvántartást vezetünk, és a felügyelőségek végzik a munkájukat, minden bejelentésre kiszállnak a helyszínre. Ahogy elmúlik ez a helyzet, közzé fogjuk tenni azoknak a névsorát, akik nem tartották be a munkajogokat – hansúlyozta a szociális védelmi miniszter, hangsúlyozva, hogy valakik pénzbüntetéssel számolhatnak, sőt egyesek ellen bűnvádi és szabálysértési feljelentést is tesznek. „A fizetetlen szabadság ugyan a munkaadó és a munkavállaló közti megbeszélésen alapul, de a munkaadó nem küldheti fizetetlen szabadságra a munkását annak beleegyezése nélkül. Ez törvényszegésnek minősül" – mondta.

Aleksandar Vučić kiemelte, Szerbia több pénzzel rendelkezik, mint bárki más, hiszen három pénzalapból „táplálkozhat". Az EU és az IMF is arra bíztatta az országot, hogy most nem kell a kiadásokkal és az államadósságal foglalkozni, de az államfő erről sem kívánja elvonni a figyelmét. Továbbra is azon munkálkodik, hogy csökkenjen az államadósság. Elmondta, a koronavírus megjelenése előtt az adott összeget infrastrukturális fejlesztésekre fordította volna az ország.

A jövőben három finanszírozási forrásunk van: az egyik a belső költségvetési tartalékok, az értékpapír kintlévőségei, valamint a nemzetközi piac – közölte Vučić, hozzátéve, hogy a gazdasági intézkedések során figyelmet fordítanak arra, hogy az állami tartozások a GDP-ben ne haladják meg a 60 százalékot.

AZ ÁLLAMOSÍTÁS MODERN FORMÁJA?

Az államfő rámutatott arra is, hogy a nagyvállalatok megsegítésére is készítettek egy modellt, miszerint olyan vállalati kötvények bevezetését tervezik a közepes és nagy vállalatok számára, amelyek fenntartják a termelést. Ezekbe a kötvényekbe az állam 50 millió eurót kíván beruházni, és bár az állam belép a magánvállalatok szerkezetébe, de a vállalatok idővel kivásárolhatják a kötvényeket.
Segítségre számíthatnak a kertészek, valamint a vendéglátóipar is.

Vučić hangsúlyozta, hogy bár a szomszédos országok a közszférában dolgozók fizetésének csökkentésén gondolkodnak, erre Szerbiában nem kerülhet sor, hiszen az elmúlt évek szigorú intézkedései, az állami biztos pénzügyei erre is lehetőséget nyújtanak. Megfelelő mennyiségű devizatartalékai is segítségül szolgálnak most.

– Azon dolgozunk, hogy a külföldről visszatért polgároknak legalább a 10 százalékát munkába állítsuk, és itthon maradjanak – mondta.
Kitért arra is, hogy azon gondolkodnak, hogy minden felnőttkorú személynak az állam egyszeri segély fejében adjon 100 eurót. Kiemelte, ugyan kikérik még az IMF véleményét erről, de 520 millió eurót szánnak arra, hogy ezt az összeget kifizessék.
Az államfő az állam gazdasági intézkedéseiről ma számol be élő televíziós közvetítésben.