2024. március 29., péntek

Haladék az adófizetésre, támogatás a magánszektornak

Ma teszik közzé a köztársasági kormány újabb gazdaságvédelmi intézkedéseit

A Nova ekonomija gazdasági online szaklap a hétvégén közölte: a számítások szerint a mostani lépések gazdaságra kivetített értéke mintegy 600 milliárd dinár lesz, vagyis a tervezett bruttó hazai terméknek hozzávetőlegesen a 11 százaléka. Haladékot adnak az adófizetésre, közvetlen, valamint a Fejlesztési Alapon keresztüli támogatást kap a magánszektor, és pénzügyi döntésekkel ösztönzik a hazai keresletet.

A magánvállalatoknak egyelőre nem kell fizetniük az adókat és járulékokat, ezt később, leghamarabb 2021-től kezdődően részletekben tehetik meg. Várhatóan haladékot adnak az idei második negyedévi nyereségre megszabott adóelőleg kifizetésére, valamint az április–júniusi vagyonadó törlesztésére a jogi személyek és vállalkozók esetében.

A magánszektor közvetlen támogatási formája lesz, hogy az átalányadót fizető mikro- és kisvállalatok a rendkívüli állapot idején a minimálbér összegének megfelelő segélyt kapnak a foglalkoztatottak után. Azok a közép- és nagyvállalatok, melyek hivatalos végzés alapján beszüntették a munkát, munkásonként valószínűleg a nettó minimálbér 50 százalékát kapják meg, amíg tart a rendkívüli állapot.

A Fejlesztési Alapon keresztül pénzügyi támogatási program várható a forgóeszközökre, továbbá az állam iránti kötelezettségeknek, valamint azok bérének a finanszírozása, akik az Alap által jutottak munkahelyhez. Úgyszintén a Fejlesztési Alap révén szavatolják a kis- és középvállalatok fizetőképességének fenntartását szolgáló új hitelek banki garanciáit.

A Nova ekonomija információi szerint az új gazdaságvédelmi intézkedéscsomagba tartozik az is, hogy moratóriumot hirdetnek az osztalék kifizetésére, ez azonban a  közvállalatokra nem lesz érvényes. Intézkedések esedékesek a hazai kereslet növelése érdekében is.