2024. április 23., kedd

Amerika sem menekülhet meg

Soha nem látott méretű gazdasági csomaggal készülnek a tengerentúlon a közelgő válság enyhítésére

A világgazdaság leghosszabb növekedési szakasza az idei negyedévvel véget ért. A recesszió Amerikát is eléri, bármennyire is szerette volna kikerülni a kötelező fékezést a koronavírus miatt.  Az amerikai gazdaságban az év elején 4 százalékos volt a csökkenés, a J. P. Morgan elemzői szerint a második negyedévben viszont 14 százalékos zuhanás következhet be. Mivel az Amerikai Egyesült Államok GDP-je a világ össztermékének negyedét teszi ki, gazdaságának állapota mindenki életét befolyásolja.

A szakemberek szerint az egyik legfontosabb azt felmérni, hogy a visszaesés mekkora mértékben fenyegeti a munkahelyeket. Amennyiben a válság elhúzódik, állások milliói kerülnek veszélybe – de nem csak a tengerentúlon. A fejlett országokban akár 1,6 százalékkal is emelkedhet a munkanélküliségi ráta a következő két negyedévben. Ez a hatás Amerikában erősebb is lehet, a heti új álláskeresők száma meghaladhatja akár a 400 ezret is a J. P. Morgan szakemberei szerint. A járvány lefutását persze egyik elemző sem láthatja előre pontosan, mint ahogyan a járvány nagyságát és jelentőségét sem mérheti fel egy csoport sem megfelelően.

MESSZE MÉG A GYŐZELEM

A hétköznapi élet mihamarabbi beindítása egyre sürgetőbb Amerikában is, a még nagyobb gazdasági válság megelőzésé érdekében. Donald Trump amerikai elnök vasárnap este jelentette be a médiának a társadalmi távolságtartásra vonatkozó előírások meghosszabbítását, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján. A szabályzat értelmében az embereknek tartózkodniuk kell a társadalmi érintkezés formáitól, nem vehetnek részt rendezvényeken, és kizárólag  indokolt esetben hagyhatják el otthonaikat. Kijelentése értelmében, miszerint „Semmi sem lenne rosszabb, mint kihirdetni a győzelmet, mielőtt még győzelmet aratnánk” – lemond korábbi elképzeléseiről, amely szerint húsvétra feloldja a korlátozásokat, és a munka ismét megindulhat az ország minden vidékén.

Az amerikai elnököt a múlt hét második felétől foglalkoztatja a járvány gócpontjainak számító államok, New York, New Jersey és Conneticut karantén alá vonása két hétre. Miután a javaslatot a megvitatták a kormányzók, az elnök, a járvány elleni munkacsoport, az utazási korlátozások bevezetése mellett döntöttek. A három tagállamot sújtó karantén Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szerint felért volna egy háború meghirdetésével, és gazdaságilag katasztrofális következményeket vont volna maga után, hiszen a legjobban sújtott államok egyben a kereskedelmi és pénzügyi világ fővárosai is.

GONDVISELÉS A SZEGÉNYEKRŐL

A tengerentúli gazdaság mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdasági szereplők és a polgárok minél könnyebben átvészeljék ezt az igen nehéz időszakot. Amerikában a múlt hét folyamán megszületett a megállapodás a törvényhozókkal arról a gazdasági csomagtervről, amelynek célja az új típusú koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági nehézségek orvoslása. A csomagterv nagysága eddig soha nem látott mértékű, 2200 millárd dollár. Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök kiemelte, szükség esetén a törvényhozók elkészítenek egy újabb gazdasági tervet is. A gazdasági csomagterv 290 millió dolláros kerete több millió amerikai számára egyszeri, 1200 dolláros csekket biztosít, a családok gyermekenként 500 dollárt is kapnak e mellé. Azok, akiknek a jövedelme magasabb az évi 99 ezer dollárnál, nem részesülhetnek a segítségben. A munkanélküliek és azok számára, akik a járvány miatt elveszítették állásukat, 260 milliárd dollárt biztosít a csomag. Heti 600 dollárral megnövelik a heti munkanélküli segély összegét, és a hat hónapig járó munkanélküli segélyt a törvény életbe lépése után további 13 hétig biztosítják. A kisvállalkozók segítésére 377 milliárd dollár van előirányozva,  egyes tagállamok és városok 150 milliárd dollárt kapnak a válság kezelésére, 100 milliárd dollárt az egészségügy kap, ezenkívül 16 milliárd dollár van előirányozva koronavírus elleni oltóanyagra, maszkokra, gyógyászati segédeszközökre. Több milliárdot kap az oktatás és a tömegközlekedés is. A csomagterv pénzügyi alapot is létrehoz a bajba került vállalatok, városok, tagállamok számára. Az összegek folyósítását egy kongresszusi bizottság ellenőrzi, a segítségből nem részesülhet a kormányzat, a kongresszusi politikusok, illetve rokonaik, családtagjaik vállalatai.