2024. április 23., kedd

Élőben a világsztárokkal!

A következő hetekben a FIFA Twitter-oldalán élőben lehet beszélgetni korábbi világsztárokkal. Mivel szinte az egész világon leállították a sporteseményeket, így a labdarúgást is, ezért a világszervezet ilyen módon próbálja szórakoztatni a járvány miatt otthonukban tartózkodó szurkolókat. Elsőként csütörtökön a brazil Júlio César volt a „vendég”. A brazil kapus 87-szer szerepelt a válogatottban, amellyel egyszer Copa Americát, kétszer pedig Konföderációs Kupát nyert. Legnagyobb klubsikereit az Inter színeiben érte el, a milánói klubbal öt bajnoki cím, három olaszkupa- és négy olaszszuperkupa-diadal mellett egyszer-egyszer csúcsra ért a Bajnokok Ligájában és a klubvilágkupában is.

A sorozat kedden Carli Lloyddal folytatódik, aki kétszer nyert olimpiát és világbajnokságot is az amerikai női válogatottal. A mi időnk szerint 19 órakor kezdődő élő beszélgetések során olyan korábbi világsztárok is szót kapnak, mint az egyaránt aranylabdás brazil Kaká és az olasz Fabio Cannavaro, valamint a négyszer is az év afrikai futballistájának választott Yaya Touré.

Szijjártó segített Matthäuson

A légi közlekedés felfüggesztése előtti utolsó órákban, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter segítségével jutott ki Dubajból Lothar Matthäus. A magyar labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya erről a Bild című német lapnak beszélt. Az 59 éves exfutballista orosz feleségével együtt nyaralt az Egyesült Arab Emírségekben, ahol a világjárvány miatt az utóbbi napokban egyre több korlátozást vezettek be. A 150-szeres német válogatott, világ- és Európa-bajnok labdarúgó elmondta, hogy már 16 éve Budapesten lakik, mégis sokáig bizonytalan volt, hogy visszatérhet-e, mert a Magyarországon élő külföldiek esetében nem voltak egyértelműek a járvány miatt elrendelt beutazási korlátozások. A dubaji német nagykövetségtől is próbált tanácsot kérni, de nem ért el senkit. Végül a magyar diplomácia vezetője segített. „Kaptam egy sms-t Szijjártó Pétertől, aki egy interjúból értesült a gondjaimról. Biztosított arról, hogy beutazhatok” – mondta Matthäus, aki nem részesült külön elbánásban, azért utazhatott be Magyarországra, mert rendelkezik magyar lakcímkártyával.

Elhunyt Michel Hidalgo

Elhunyt az 1984-ben Európa-bajnok francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Michel Hidalgo. „Edzőként a csúcsra emelte Franciaországot” – írta a 87 évesen, csütörtökön meghalt szakvezetőről Michel Platini, aki a diadallal zárult kontinensviadalon kilenc találattal lett gólkirály. Hozzátette, megengedte nekik, hogy mindenki kibontakoztathassa egyéni képességét és tehetségét.

Hidalgo 1976 és 1984 között irányította a nemzeti együttest, amely története első nagy tornáját nyerte az 1984-es Eb-n. Előtte két évvel a vb-n elődöntőig jutottak a Kékek, akik csak tizenegyesekkel maradtak alul a nyugatnémetekkel szemben. A szakember 75 mérkőzésen irányította a francia csapatot, amivel harmadik az örökrangsorban Raymond Domenech és a jelenlegi szövetségi kapitány, Didier Deschamps mögött.

Hidalgo játékosként támadó középpályás volt, 1952 és 1966 között a Le Havre, a Reims és a Monaco színeiben futballozott, volt francia bajnok és kupagyőztes is, az 1956-os BEK-döntőn gólt is szerzett, de csapata, a Reims 4:3-ra kikapott a Real Madridtól.

Miután távozott a szövetségi kapitányi posztról, a francia válogatott technikai igazgatójaként tevékenykedett tovább, majd 1986 és 1991 között az Olympique Marseille sportigazgatója volt.

Hakimi visszatér a Realba

Egybehangzó médiaértesülések szerint visszatér dortmundi kölcsönszerepléséből, és ötéves szerződést ír alá a Real Madriddal Acsraf Hakimi. A 21 éves, 28-szoros marokkói válogatott jobbhátvéd 2018 óta szerepelt kölcsönben a Borussiában.

Buffon is kap szerződést

Gianluigi Buffon médiaértesülések szerint jövő nyárig meghosszabbította június 30-án lejáró szerződését a Juventus labdarúgócsapatával. Több nemzetközi portál arról számolt be, hogy a 42 esztendős világbajnok hálóőr a következő idényben is a torinói klub játékosa lesz, így 19. szezonját fogja megkezdeni ott. Buffon – aki 176 alkalommal szerepelt az olasz válogatottban – a jelenlegi idényben 11 alkalommal védte a Zebrák kapuját, összességében pedig 667 tétmérkőzésen öltötte magára a Juventus mezét. Ezzel második a Juventus örökrangsorában, az első helyen 705 fellépéssel Alessandro Del Piero áll.

A Napoli (is) akarja Immobilét

A Napoli is beszállt az olasz futballbajnokság jelenlegi legjobbja, Ciro Immobile megszerzéséért zajló klubcsatározásba – írta a calciomercato.com. A szünetelő bajnokságban hatodik nápolyiak a legújabb jelentkezők a Lazio 30 éves válogatott csatáráért, akit az élcsapatok közül az Inter és a Milan is szeretne szerződtetni a római együttestől, amely éppen Immobile remeklésének köszönhetően áll egyetlen pont hátránnyal a Juventus mögött a második helyen a Serie A-ban. A támadó, akinek 2025-ig szóló szerződése van a Laziónál, a 2019/20-as szezonban 33 mérkőzésen 30 gólt szerzett.