2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS – NÉMETORSZÁGI KÖRKÉP

„Legjobban a Túró Rudi hiányzik”

Tóth Krisztina Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes asztaliteniszező a bajorországi pingponghelyzetről mesélt

A koronavírus-járvány mindenkit nehéz helyzet elé állít. Nemcsak fiatalt és időset, a tanárokat és diákokat, az újságírókat, de a sportolókat is. A Covid-19 még soha nem látott bonyodalmakat okoz a különféle sportágak képviselőinél. A Magyar Szó igyekszik felkutatni azokat a vajdasági és magyarországi sportolókat, akik profiként ténykednek idegenben.

Németországban a tegnapi adatok szerint közel 50 ezer koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván, a halálozási arány azonban itt a legalacsonyabb a kontinensen. Ennek egyik oka, hogy a német kormány széles körben tesztel mindenkit, aki a legenyhébb tüneteket is mutatja. Tóth Krisztina asztaliteniszező a járvány kitörésekor még úgy tervezte, hazatér Magyarországra, végül azonban a bajor tartományban maradt. Tóth egy pingponginternátusban tevékenykedik, amely bentlakásos iskolával rendelkezik, és amelynek tanulói sportgimnáziumba járnak. A koronavírus miatt azonban a tanulókat hazaküldték, Tóth munkája gyakorlatilag megszűnt, de elmondása szerint nagy hálával tartozik a Bajor Asztalitenisz-szövetségnek, mert a fizetését továbbra is kapja. A többszörösen is az év magyar pingpongozójának választott Tóth élő Facebook-videóban számolt be a németországi helyzetről.

„Itt is ugyanúgy megy a harc az egy kiló lisztért, mint otthon. Naponta maximum 2-3 órát dolgozunk, tehát nagyon keveset, de papírmunka mindig akad. Egy applikációba kell bejegyezni, hogy mit csináltunk az adott napon. Fontos folytatni a munkát, mert készülni kell a következő szezonra, akármi is lesz” – kezdte mondandóját a pingpongos. Tóth – akárcsak világszerte számos pedagógus – a digitális oktatás mellett tette le a voksát, így a legnagyobb közösségi oldalon és a YouTube-csatornáján „tart” edzéseket.

A sport mellett a napi dolgokról is szó esett. Az egykori pingpongos elárulta, hogy az okostelefonoknak köszönhetően mindenki összeköttetésbe került, a szomszédok pedig ott segítenek egymásnak, ahol csak tudnak. „Van egy mobilos applikáció, amibe mindenki feljegyezheti, hogy mire van épp szüksége. A virtuális térkép kerületekre van felosztva, így megnézhetjük, hogy a közelben kinek kell vigyázni a gyerekére, kinek a kutyáját kell sétáltatni, vagy éppen kinek mit kell bevásárolni. Ami a boltokban elsőként elfogy, az az olaj, a tojás, a vaj, és mindenki viszi a vizet is, de olyat is láttam a kasszánál, hogy 100 kilogramm lisztet vittek haza. Az élelmiszerüzletek folyamatosan keresik az új munkásokat, mert a polcokat fel kell tölteni. Legjobban a Túró Rudi hiányzik otthonról, meg a pogácsa, amit anyukám szokott sütni, de a rosszban is meg lehet látni a jót. Sokan végre a családdal és a gyerekekkel töltik az időt, amire korábban nem volt lehetőségük. A szabályokat be kell tartani, ez most nem mese” – fejezte be mondandóját Tóth.

Vége a fociidénynek?

Szintén a bajor tartományban dolgozik és sportol az adai származású Kószó Csaba, aki aktív szerepet vállal a Regensburg környékén élő magyarok sportéletében. A pályafutása csúcsán a magyar NB II.-ben is megfordult délvidéki fiatalember így írta le a helyzetet: „Nálunk korlátozott kijárási tilalom van érvényben, ami azt jelenti, hogy munkavégzés, bevásárlás céljából elhagyhatjuk az otthonunkat, de szigorúan csak egyedül. Ugyanez vonatkozik azokra az esetekre is, ha esetleg orvoshoz kellene mennünk a gyerekekkel. Sétálni, futni egyelőre még szabad a parkokban, de azt is csak egyedül vagy családtaggal. A jelenlegi helyzetben sok nagy cég is leállt, az én munkahelyemen is kényszerszünet van április 19-éig” –mondta Csaba, majd néhány szóban vázolta a bajorországi futballban uralkodó állapotokat: „A profi bajnokságokban szereplő klubok már januárban elkezdték a tavaszi idényt, az alacsonyabb osztályokban azonban ebből nem lett semmi. Csapatommal, a nittendorfi Jurával mi is végigcsináltuk a felkészülést, a március 21-ére tervezett tavaszi rajtra azonban a járvány terjedése miatt már nem kerülhetett sor, és tartok tőle, hogy ezzel vége is lett a mostani szezonnak. A bajor labdarúgó-szövetségben április 20-án döntenek arról, hogyan tovább, és valószínűleg országos szinten is azokban a napokban dől majd el, hogy lesz-e folytatása a Bundesliga 2019/2020-as idényének.”