2024. április 20., szombat

Két hét a mentőcsomag kidolgozására

A tagállamok határozottan fellépnek majd a híresztelések, álhírek terjesztése ellen is

Az Európai Unió 27 tagországának vezetői csütörtökön, éjszakába nyúló tanácskozásukon abban állapodtak meg, 15 napot biztosítanak az euróövezet pénzügyminisztereinek, hogy közös uniós szintű választ találjanak a koronavírus-járvány okozta gazdasági krízis megelőzésére – közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, a tagállami vezetők videokonferencia keretében tartott csúcsértekezletét követően. Michel sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, az euróövezet pénzügyminisztereinek két hét áll rendelkezésére az eurózóna pénzügyi mentőcsomagja alapján létrejövő speciális hitelkeret részleteinek kidolgozására a koronavírus által sújtott gazdaságok támogatására.

Fotó: europarl.europa.eu

Fotó: europarl.europa.eu

Az Európai Tanács elnöke kijelentette, az EU vezetőinek prioritása az áruk mozgásának biztosítása az egységes piac megőrzése érdekében. Ezzel összefüggésben a tagállamok egyetértettek abban, hogy az ideiglenes belső határokon történő ellenőrzés esetleges bevezetésekor gondoskodnak a személyek és az áruk zökkenőmentes határellenőrzéséről és ezáltal az egységes piac működésének megőrzéséről.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a csúcsértekezletet követően a tanácsi tájékoztatóval összehangolt online sajtóértekezleten hangsúlyozta: a tagállamok elkötelezték magukat amellett, hogy határozottan fellépnek a járvány elleni küzdelem sikerét akadályozó híresztelések, álhírek ellen. Átlátható, időszerű és tényeken alapuló tájékoztatást adnak mindenki számára hozzáférhető csatornákon arról, mit tesz az EU a járvány megelőzése és gazdasági hatásainak kezelése, valamint a koronavírus elleni védőoltás létrehozása, gyártása érdekében.

A tagállamok elkötelezték magukat amellett is, hogy mindent megtesznek a kutatás támogatására tett erőfeszítések összehangolásáért. Tájékoztatása szerint az Unió ez idáig 17 projektum sikere érdekében 140 millió eurót mozgósított.

A tagországi vezetők támogatásukról biztosították az EU bővítéséről, valamint a stabilizációs és társulási folyamatról szóló, március 25-ei tanácsi következtetéseket, amelyben az európai ügyekért felelős miniszterek az albán és észak-macedón csatlakozási tárgyalások megkezdéséről állapodtak meg.

Végezetül arra emlékeztettek, hogy a múlt héten, szintén videokonferencia keretében tartott tanácskozásukon az Unió külső határai ellenőrzésének megerősítésében állapodtak meg a nem szükségszerű beutazások összehangolt ideiglenes korlátozásával. Leszögezték: megfelelő időben értékelni fogják a helyzet alakulását, és döntést hoznak az intézkedés esetleges meghosszabbításáról, vagy eltörléséről.