2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

A bűnözők gyorsan alkalmazkodtak

A bűnözők gyorsan alkalmazkodnak a koronavírus-járvány okozta válsághoz, módosítják stratégiáikat a helyzet kínálta lehetőségek kiaknázására egyebek mellett internetes csalásokba, hamis termékek gyártásába, vagy illegális kereskedelembe kezdenek.

Az Europol (az EU rendőri együttműködést koordináló szervezete) pénteki jelentése szerint a ösztönző tényezők között van, hogy bizonyos termékek (főként védőeszközök és gyógyszerek) iránt megnövekedett a kereslet, hogy egyes tiltott termékek kínálata is csökkent, továbbá gyakoribbá vált az online vásárlás.

Az internetes csalások száma várhatóan tovább növekszik. A garázdálkodók a távmunka miatt rendszerekbe kapcsolt vállalati számítógépes hálózatok sebezhető pontjait megtalálva információt lopnak, személyes adatokat, levelezéseket mentenek le, vagy bankszámlaadatokat, belépési kódokat szereznek meg.

A bűnözők kihasználják a felerősödő aggodalmakat és félelmeket is. Telefonhívás formájában, vagy más módszerekkel hamis információt szolgáltatva, vagy nemlétező terméket kínálva főként pénzt csalnak ki a gyanútlanoktól. Gyakran kezdenek hiánycikknek számító egészségügyi, vagy védőeszközök, gyógyszeripari termékek hamisításába. Ezek illegális értékesítése a válság kezdete óta jelentősen felerősödött.

Az Europol arra hívja fel a figyelmet, hogy az esetleges hiánycikké váló termékek, vagy akár gyógyszerek megszerzése és illegális árusítása végett üzletek, valamint egészségügyi létesítmények esetében a betörések száma várhatóan növekedni fog.

A németek nyugodtak

Németországban átlépte a 45 ezres határt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) fertőzöttek száma. A vírus okozta betegségben (COVID-19) elhunytak száma 206-ról 281-re emelkedett. Ettől eltekintve a közhangulat nyugodt. A többség elégedett a járvány lassítására tett kormányzati intézkedésekkel – mutatta ki egy frissen közzétett ZDF-felmérés. Eszerint 75 százalék megfelelőnek értékeli a berlini vezetés lépéseit, 20 százalék szigorúbb korlátozásokat tart szükségesnek, 5 százalék pedig túlzottnak tartja az eddigieket. Angela Merkel kancellár kormánya a szavazójoggal rendelkező felnőtt lakosságra reprezentatív felmérésben megkérdezettek 89 százaléka szerint jól végzi a munkáját a koronavírus-járványban.

Az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességét egyelőre nem feszíti túl a járvány. Németország segíteni is igyekszik a nehezebb helyzetben lévő európai uniós társországoknak. Legalább 47 beteget vesznek át olaszországi kórházakból.

Hollandiában 7431 fertőzöttet tartanak nyilván, 434-an haltak meg, a fertőzöttek számának növekedése azonban sokkal lassúbb, mint az várható volt. „A korlátozási intézkedések sokat segítettek a terjedés lelassításában” – számolt be az egészségügyi hivatal.

Luxemburgban egy hét alatt négyszeresére nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, így a félmillió lakosú országban 1453 fertőzött van, eddig kilencen haltak meg. Belgiumban 6235-re emelkedett a fertőzöttek, 220-ra pedig a betegséggel összefüggésbe hozható halálozások száma.

Johnson is beteg

A brit kormányfő szervezetében is kimutatták a SARS-CoV-2 vírust – jelentette be pénteken a Downing Street.

Az 55 éves Boris Johnson tünetei enyhék, Twitteren közzétett videoüzenetében elmondta: észlelte magán a fertőzés enyhe tüneteit: lázas lett, és ezt makacs köhögés kíséri. Chris Whitty angliai tisztifőorvos tanácsára ezután szűrésnek vetette alá magát, és a vizsgálat eredménye pozitív lett. Johnson közölte, az ilyen esetekre előírt eljárásnak megfelelően otthonában, vagyis a Downing Street-i rezidencián karanténba vonult, de dolgozik, folyamatos kapcsolatban áll stábjával.

Nemrégiben bejelentették, hogy Johnson élettársa, Carrie Symonds, aki a kormányfővel együtt a Downing Streeten lakik, gyermeket vár. A pénteki tájékoztatás nem tért ki arra, hogy őt is alávetették-e szűrésnek.

Duda inkább imádkozik

Jarosław Gowin lengyel kormányfőhelyettes, tudomány- és oktatásügyi miniszter szerint a következő két hétben Lengyelországban tetőzni fog a járvány, húsvét után pedig már csökkenő irányzat várható.

Zimbabwéban rá sem rántanak az egészre. Az ottani egészségügyi ellátórendszer eleve nem olyan, hogy sokat tehetne, ráadásul az orvosok a védőfelszerelés hiányát kifogásolva sztrájkolnak. A felvétel a hararei piacon készült (Fotó: AP via Beta)

Zimbabwéban rá sem rántanak az egészre. Az ottani egészségügyi ellátórendszer eleve nem olyan, hogy sokat tehetne, ráadásul az orvosok a védőfelszerelés hiányát kifogásolva sztrájkolnak. A felvétel a hararei piacon készült (Fotó: AP via Beta)

Szerinte az ezt követő időszakban különleges figyelmet kell majd fordítani a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportokra, míg a többieknek – a gazdasági helyzetre való tekintettel – fokozatosan vissza kell térniük teendőikhez.

Eközben Andrzej Duda elnök csütörtökön este a legfontosabb lengyelországi Mária-kegyhelyen, a częstochowai pálos kolostor kápolnájában a Fekete Madonna csodatévő kegyképe előtt imádkozott Lengyelországért és a világban szétszóródott lengyelekért.

Kesztyűs kézzel vásárlásba

A cseh kormány folyamatosan szigorítja a korábban bevezetett korlátozásokat. Péntek reggeltől az élelmiszerboltok kötelesek egyszerű műanyag kesztyűket és zacskókat biztosítani a boltba belépő vásárlóknak. Ugyanakkor tovább bővült azon üzletek és szolgáltatások sora, amelyek működését engedélyezték. Már egy hete újra kinyithattak a méteráruboltok, hogy az emberek anyagot vásárolhassanak a szájmaszkok készítéséhez. Mostantól kezdve kinyithatnak a lakatos- és a háztartási eszközöket javító műhelyek, valamint az autómosók is.

Szlovákiában április 10-éig meghosszabbították az utasszállító légi forgalomra korábban bevezetett tilalmat. Szombaton hatályba lépet az az intézkedés is, amely szerint a 65 évesnél idősebbek külön időszakban, reggel 9-től 12 óráig vásárolhatnak az üzletekben.