2024. április 19., péntek

Tábori kórház Belgrádban

Hétvégente kijárási tilalom 15 órától – A nagykikindai férfi a koronavírus tizenegyedik áldozata
A szerb kormány szombati ülésén több új intézkedést fogadott el a koronavírus-járvány terjedésének visszaszorítása érdekében. Eszerint hétvégenként 15 órakor kezdődik a kijárási tilalom és reggel 5-ig tart majd. Meghosszabbították a karanténkötelezettség időtartamát is. A március 14-e után érkezett külföldi állampolgárok ezentúl nem 14, hanem 28 napot kötelesek önkéntes karanténban tölteni. Visszavonták a kijárási tilalom ideje alatti kutyasétáltatás lehetőségét, és országszerte bezárták a nyílt és zárt piacokat. 

A vasárnap délben közzétett adatok szerint 659 személy fertőződött meg országszerte új típusú koronavírussal, eddig összesen 2086 polgár „mintáját” tesztelték országos szinten. Szombaton és vasárnap délelőtt összesen 49 személyen végeztek el koronavírus-tesztet Vajdaság területén, közülük 15-nél pozitív eredményt mutatott a vizsgálat. A Vajdasági Klinikai Központ fertőzőosztályán jelenleg 35 beteget kezelnek, négyen közülük lélegeztetőgépen vannak. 

A koronavírus tizenegyedik áldozata az országban egy 62 éves nagykikindai férfi volt, akit a Vajdasági Klinikai Központban kezeltek.  

Újvidék vasárnap délben, a Duna-parton (Ótos András felvétele)

Újvidék vasárnap délben, a Duna-parton (Ótos András felvétele)

Szombaton kezdte meg működését a Belgrádi Vásár csarnokaiban a koronavírus miatt felállított első tábori kórház. Újvidéken, Nišben és más kisebb városokban is lesznek átmeneti kórházak, amennyiben ugrásszerűen megnőne a fertőzöttek száma. Ezeken a helyeken a vásár- és a sportcsarnokokat alakítják majd át. A belgrádi vásárcsarnok jelenleg 3000 beteget tud fogadni, szükség szerint megduplázható a kapacitása. Az újvidéki vásárcsarnokban a tábori kórház ezer ember befogadására lesz alkalmas.