2024. április 25., csütörtök

Tábori kórház a Vásáron

Az egészségügyi ellátásnak megfelelő feltételeket szavatolnak

Tartományi és köztársasági tisztségviselők jelenlétében pénteken megkezdték az Újvidéki Vásár Master és 1-es csarnokának átalakítását, ahová ezer betegágyat helyeznek el a koronavírus-fertőzöttek ellátása érdekében. Azokat a polgárokat kezelik majd ezekben a csarnokokban, akiknél enyhébb lefolyású vírusfertőzéses tüneteket állapítanak meg az orvosok.

Az Újvidéki Vásár Master és 1-es csarnokába 1000 fertőzöttet helyezhetnek majd el (Ótos András felvétele)

Az Újvidéki Vásár Master és 1-es csarnokába 1000 fertőzöttet helyezhetnek majd el (Ótos András felvétele)

Pénteken nem csupán az ágyakat helyezték el, hanem tusolókat, mosdókat, paravánokat, illemhelyiségeket alakítottak ki, valamint különálló helyiségeket az egészségügyi dolgozók számára. A munkálatok megtekintésekor Aleksandar Vulin védelmi miniszter elmondta, minden megfelelő életkörülménynek és egészségügyi ellátásnak megfelelő feltételeket biztosítanak a helyszínen.
– Minden kilenc ágy mellé jut egy paraván, minden betegnek lesz külön szekrénye a személyes holmi tárolására. Katonai körülményeknek megfelelő elhelyezés ez, ahol adottak lesznek a normális feltételek, de természetesen, nem szállodai ellátásról beszélünk, hanem olyan körülményekről, amelyek megakadályozzák a vírus terjedését. A belgrádi és az újvidéki vásárt egyformán szerelik fel, ami a lehetőségeket illeti – nyilatkozta Vulin, s reményét fejezte ki, hogy be sem következik annak a szükségessége, hogy a betegek elfoglalják az elkészített fekvőhelyeket.

Minden kilenc ágy mellé jut egy paraván (Ótos András felvétele)

Minden kilenc ágy mellé jut egy paraván (Ótos András felvétele)

Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár elmondta, hogy a csütörtöki jelentéshez képest péntekre 13 új megbetegedést regisztráltak Vajdaságban, köztük öt orvosnál is kimutatták a koronavírus jelenlétét. Elmondta, nagyon sokan továbbra is felelőtlenül viselkednek, és nem tartják tiszteletben a kérést, hogy maradjanak otthon. Ezért sok a fertőzés, az emberek egymást látogatták, barátkoztak – közölte. Miloš Vučević Újvidék polgármestere arra szólított fel mindenkit, hogy maradjon otthonában, a Vásáron berendezett ideiglenes kórház képei szolgáljanak mindenki számára intő példaként arra, hogy óriási szükség van az előírások és hatósági utasítások betartására. Közölte, hogy sorsdöntő hetek elé nézünk, melyek során nagy szükség lesz a fegyelmezett magatartásra.