2024. március 29., péntek

Tovább szigorítják a kijárási tilalmat

Egy nap alatt 131 új esetet jegyeztek Szerbiában - Két új áldozatot követelt a Covid-19

Országunkban összesen 659 személynél diagnosztizálták a koronavírussal való fertőzést, és 10 ember halálát okozta a járvány. Az eddig regisztrált fertőzöttek közül 334-et ápolnak kórházban, közülük 49-en vannak lélegeztetőgépre kötve, 9 személy állapota pedig súlyos – ismertette a helyzetet ma délután háromkor Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter, aki kiemelte, hogy a járvány visszaszorításának egyetlen módja az intézkedések betartása.

Újvidék utcáin (Dávid Csilla felvétele)

Újvidék utcáin (Dávid Csilla felvétele)

Lončar bejelentette azt is, hogy az új rendelkezések értelmében hétvégenként a kijárási tilalom már délután háromkor megkezdődik, azaz 15 órától másnap reggel 5 óráig a lakosok nem hagyhatják el otthonaikat. Hétköznaponként továbbra is 17 órától reggel 5-ig tart a polgárok mozgáskorlátozása. A 65 évtől idősebbek kizárólag vasárnaponként, hajnal 4-től reggel 7-ig végezhetik el a szükséges beszerzést, egyébként kötelesek otthonaik biztonságában maradni – részletezte a miniszter.

Predrag Kon járványügyi szakorvos elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 371 személyt teszteltek, ebből 131 embernél állapították meg a fertőzést. Rámutatott arra is, hogy ugrásszerűen megnövekedett a fertőzöttek száma, egy nappal korábban ugyanis ugyanennyi idő alatt 71 új megbetegedést állapítottak meg. Belgrád, Valjevo és Niš mellett immár Ćuprija is a fertőzés gócpontjává nőtte ki magát - mondta az epidemiológus, aki az emberek közötti kontaktusok minimumra csökkentését szorgalmazta.

Megszigortották a házi karanténra vonatkozó 14 napos időszakot is: ezentúl 28 napig kell izolációban maradniuk azoknak, akik bármilyen módon kapcsolatba kerültek a fertőzéssel.

A lakosok felelőtlen viselkedése miatt visszavonták azt a határozatot is, amelynek értelmében korábban 20 és 21 óra között engedélyezték a házi kedvencek 20 perces sétáltatását. A jövőben a kijárási tilalom idején senki nem tartózkodhat az utcán: a rendkívüli helyzetre vonatkozó rendelkezések szigorú betartására szólították fel ismét a lakosokat a szakemberek.