2024. április 24., szerda

Segítség a bajban

Újabb segélyszállítmány landolt az éjszaka

A sajtóban sorban jelennek meg a koronavírus-járvány terjedésével kapcsolatos adatok, de az összefogásról és az országok egymás iránti szolidaritásáról is gyakran lehet olvasni.

Szerbia több irányból is tapasztalhatott segítséget a napokban.

Az éjszaka folyamán landolt Belgrádban az a repülőgép, amely az Egyesül Arab Emirátusok segélyszállítmányát hozta országunkba.

Összesen mintegy tíz tonnányi szállítmány érkezett egészségügyi védőruházat és fertőtlenítőszer formájában.

A repülő érkezésekor jelen volt Aleksandar Vulin védelmi és Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter, továbbá Mubarak Al-Dhaheri, az Emírségek szerbiai nagykövete.

Kevés olyan ország volt, amely nem kért segítséget, de kevés volt az olyan ország is, amely ilyen nagylelkű segítséget kapott az Egyesült Arab Emírségektől. Szerbia elnöke, katonasága és polgárai nevében is szívből köszönöm! – mondta Aleksandar Vulin.

Az Egyesült Arab Emirátusok várhatóan újabb segélyszállítmányt, lélegeztetőgépeket juttat majd el Szerbiába.

Az Amerikai Egyesült Államok 274 millió dolláros alapot hozott létre a koronavírus-járvány sújtotta országok megsegítésére. Ebből az alapból Szerbia is részesül – jelentette be szombaton Anthony Godfrey, az Egyesült Államok szerbiai nagykövete.

Kihangsúlyozta, az Egyesült Államok maga is nehéz helyzetben van jelenleg, de az a barátok dolga, hogy segítsenek egymáson, ezért az USA most is kész arra, hogy segítséget nyújtson a nehezebb helyzetben lévő országoknak.

 – Amerika és Szerbia szövetségben állt a két világháborúban, egymás mellett kell állniuk ebben az egészségügyi válsághelyzetben is – nyilatkozta a nagykövet hozzátéve, hogy Szerbia már leadta azoknak az eszközöknek a listáját, amelyeket a fentebb említett segélyből szeretnének finanszírozni.

Mint ismeretes az elmúlt hét folyamán az Európai Unió is segítségéről biztosította a térséget. Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos bejelentése szerint az Európai Bizottság 30 millió eurót különített el, amellyel a nyugat-balkáni országok koronavírussal szembeni harcát hivatott támogatni.

Több jogi csoportosulás és Szerbiában (is) működő vállalat, így a Raiffeisen, a Vajdasági Bank, a Rolex, a MOL Szerbia és a Nordeus vállalat, továbbá Ana Ivanović teniszcsillag, az UNICEF nemzetközi nagykövete is felajánlotta segítségét. Az említettek mind az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF közvetítését vették igénybe, a szervezet a napokban 50 lélegeztetőgépet juttatott el a szerbiai kórházakba.