2024. április 24., szerda

Egészségügyi dolgozók tértek haza

Németországból 170 utast hozott vissza az Air Serbia

Pénteken is folytatódott a külföldön maradt és hazatérni kívánó szerb állampolgárok visszaszállítása Szerbiába, ezúttal Berlinbe és Frankfurtba szállt az Air Serbia gépe. Mint ismeretes, a kormány döntésével összhangban naponta legfeljebb két gépet indítanak a távolabbi úti célok felé, a repülőtereken rekedt polgárok miatti gondokat már megoldotta az állam, jelentette ki előző esti interjújában Ivica Dačić külügyminiszter. Berlinbe és Frankfurtba összesen 144 német állampolgárt vitt haza a Nikola Tesla Repülőtérről a szerb gép, melyen aztán 170 hazai tért haza a délután folyamán. A berlini járaton külföldön dolgozó hazai egészségügyi munkások is utaztak, akik kifejezték óhajukat, hogy itthon segítsék a koronavírus terjedésének megfékezését.

A berlini járaton külföldön dolgozó hazai egészségügyi munkások is utaztak (Illusztráció: pixabay.com)

A berlini járaton külföldön dolgozó hazai egészségügyi munkások is utaztak (Illusztráció: pixabay.com)

A szerb külügyminiszter megerősítette, hogy a repülőtéren rekedt polgárok ügyén kívül az osztrák–magyar határon várakozók és a Szlovéniában ragadt szerbiaiak gondjait is megoldották, úgynevezett „humanitárius korridort” hoztak létre, ami annyit jelent, hogy a határzár ellenére tovább engedték a Szerbia felé igyekvőket utazásuk ellenőrzése mellett.

A következő napokban Abu-Dzabiba és Máltára is szervez speciális járatot a kormány, hogy onnan is visszatérhessenek a kint ragadt hazai polgárok. Valamennyi hazatérőnek kötelező karanténba kell vonulnia erre a célra meghatározott központokba 14 vagy 28 napra az érkezés helyszínétől függően.