2024. április 19., péntek

Kezdődik a nyári időszámítás

Vasárnap hajnalban ismét előreállítjuk az órát. Az óraátállítás hivatalosan március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart. Ezután veszi kezdetét a téli időszámítás, mikor a nappalok rövidebbek. A szokás szerint hajnali 2:00 órakor 3:00 órára állítjuk az óráinkat.

Az óraátállítás története a 18. századig nyúlik vissza. A kiinduló ötlet az volt, hogy az óra átállításával talán spórolni lehet a szénfogyasztáson, segíteni lehet a háborús célkitűzéseiket, majd később amellett érveltek, hogy az üzletek forgalmát lehet növelni, a bűnözést a fényviszonyok megválasztásával pedig csökkenteni lehet. Azóta persze egyre több a pro és kontra elv. A legelterjedtebb érv az óraátállítás ellen, hogy az alvás ciklusok megzavarása negatívan hat az emberi szervezetre. Rosszabb a közérzet, csökken a teljesítmény, a koncentráló képesség, a toleranciakészség. 

Jelenleg úgy néz ki, az óraállítgatásoknak búcsút inthetünk. Az Európai Parlament a tavaszi és őszi, egy órás óraátállítás 2021-től kezdődő eltörlése mellett döntött. 

A kérdés megmarad, az óraátállítás megszüntetésével vajon a nyári vagy a téli időszámításra jobb-e átállni? Több ország kormánya egyelőre nem foglalkozott ezzel a kérdéssel komolyabban, de a választ hamarosan meg kell adni.