2024. április 26., péntek

Szakembereink tudják a dolgukat!

Az újvidéki polgárok „okoskodása” hátráltatja a fertőtlenítési munkát

A Ciklonizacija vállalat dolgozói március 17-étől minden lakóház bejáratát rendszeresen fertőtlenítik a város területén.

Ezt a feladatot a városi válságtörzs rendelkezéseivel összhangban végzik, ennek megfelelően a tömbházak vezetőinek nem kell külön felkeresniük a vállalat Hívóközpontját. A Ciklonizacija dolgozói a városközpontban lévő tömbházaktól indulva a városi külterületek felé haladva, bejáratról bejáratra áttérve, előre megszabott rend szerint végzik a fertőtlenítést. A folyamat során nemcsak a bejárati részeket, hanem a folyosót, a lépcsőházat és a lifteket is fertőtlenítik. Ezt az eljárást egészen addig fogják megismételni, amíg azt a helyzet megköveteli. A fertőtlenítés az előírásoknak megfelelően történik és egyáltalán nem veszélyezteti a lakók egészségét. Az önkormányzat, illetve a válságtörzs illetékesei megkérik a tömbházak vezetőit és a lakókat is, hogy ne okoskodjanak, és hogy ne akadályozzák a fertőtlenítési folyamatot azzal, hogy a munkásokat pluszfeladatok elvégzésére kérik. A fertőtlenítés hatékonysága a kezelés szakszerűségétől és a szerek minőségétől függ, így felesleges, hogy a dolgozók a szükségesnél több időt töltsenek el a fertőtlenítéssel.

A vállalat munkatársainak a terepen a Gradsko zelenilo, a Stan és más cégek dolgozói is megfelelő felszereléssel nyújtanak segítséget annak érdekében, hogy minél gyorsabban végezhessenek a munkával. A válságtörzsből felkérik a lakóházak gondnokait, hogy a fertőtlenítési eljárástól eltekintve fokozottan gondoskodjanak a köztisztaság fenntartásáról, a rendelkezésükre álló fertőtlenítőeszközök használatával. A válságtörzs továbbra is kéri a polgárokat, hogy maradjanak minél többet otthonaikban, és hogy a szükséges információkat a következő telefonszámokon kérjék: a 021/48-82-777-es telefonszámon arról tájékozódhatunk, hogy hol, melyik intézmény hány órától hány óráig van nyitva, és mindazokról az intézkedésekről, amelyeket a városi, illetve a köztársasági kormány meghozott a járvány megfékezésének érdekében. Ezt a telefonszámot a nap minden órájában tárcsázhatjuk. A házi ellátást, illetve közszükségleti cikkek házhoz szállítását igényelők hívását a 021/48-71-700-as telefonszámon várják 8 és 22 óra között. A városi szintű, egészségvédelmi hívásközpont a 021/480-77-21 és a 021/480-77-22 számon hívható, 8 és 22 óra között, szombatonként 8-tól 15 óráig. A Vajdasági Közegészségügyi Intézetben (Institut za javno zdravlje Vojvodine) hívásközpont-típusú szolgáltatást nyújtanak azok számára, akiknél fennáll a COVID-19 vírusfertőzés gyanúja. A 064/802-8894-es és a 064/802-8895-ös telefonszámokat tárcsázhatjuk, mindennap 8 és 22 óra között. A Tartományi Egészségügyi Titkárság honlapja a http://www.zdravstvo.vojvodina.gov.rs/ címen látogatható. Lelki segítséget a 066/822-30-82-es és a 066/822-30-83-as telefonszámokon kérhetünk, a hazánkba külföldről visszatérők, és elszigetelésben lévők a 4897-884-es és a 4897-813-as telefonszámokat tárcsázhatják. A siketek SMS-ben kommunikálhatnak és értesülhetnek a történésekről, a 064/8448-598-as mobiltelefonszámon.