2024. április 20., szombat

Egészséges, tápláló és finom

A hajdújárási Suncokret cég harmincegy éve van jelen az egészséges élelmiszerek piacán

A bioélelmiszerek és természetes eredetű étrend-kiegészítők gyártásával foglalkozó hajdújárási Suncokret Kft. 1989-es megalapítása óta folyamatosan szélesíti kínálatát. A vállalat a közelmúltban vehette át a 2019-es esztendő leginnovatívabb cégének járó elismerést, amit az EY, a világ egyik vezető könyvvizsgáló, adó-, tranzakciós és üzleti tanácsadó cég szerbiai részlege oszt ki minden évben. A Suncokret történetéről, valamint a hazai üzletláncok szinte mindegyikében megtalálható, és könnyen felismerhető vizuális megjelenéssel rendelkező Granum termékeikről az alapítóval, Ivan Perčićtyel, valamint lányával, Ksenija Perčić Albunovićtyal, a cég értékesítési és marketing részlegének igazgatójával beszélgettünk.

A cégnek jelenleg több mint ötven terméke van (Fotó: Gergely Árpád)

A cégnek jelenleg több mint ötven terméke van (Fotó: Gergely Árpád)

– Jómagam 1976 óta vegetáriánus vagyok, és már a nyolcvanas évek közepén elkezdtem organikus termeléssel foglalkozni. Harmincegy évvel ezelőtt, amikor megalapítottuk a céget, világszerte nyíltak meg a bioboltok, illetve az egészséges élelmiszereket előállító cégek. Az egykori Jugoszlávia területén mi voltunk az elsők, akik elkezdtek ezzel foglalkozni. A termelést az alapozta meg, hogy megfigyeltem, mire van szükségük a vegetáriánusoknak, valamint a makrobiotikus étrendet követőknek. Ez a mai napig nem változott, és ezek mellett ma is elsősorban a vegánok, a gluténmentes, vagy az organikus eredetű ételeket fogyasztók a célközönségünk. A legfőbb szempontunk, hogy a termékeink egészségesek, táplálóak és finomak legyenek. Kezdetben furcsállva néztek ránk, azután jött a háború, amikor sokaknak enniük sem volt mit, és mi is elveszítettük a piacunk jelentős részét, viszont az elmúlt 5–10 évben divatossá váltak ezek az ételek, az emberek egyre többet foglalkoznak a testükkel és az egészségükkel, és odafigyelnek a táplálkozásukra – fogalmazott Ivan Perčić.

A vállalat első terméke a szűz szezámmagolaj volt, amit akkor Európában nem gyártottak, viszont rendkívül népszerű volt a makrobiotikus étrendben, és nagy mennyiségben fogyasztják Kínában, Japánban és Dél-Koreában. Ezt követte a tökmagolaj és a napraforgóolaj. A cég kínálata pedig az évek folyamán tovább bővült.

Ivan Perčić és Ksenija Perčić Albunović (Fotó: Gergely Árpád)

Ivan Perčić és Ksenija Perčić Albunović (Fotó: Gergely Árpád)

– A kilencvenes években, hogy pótoljuk a piacvesztésből eredő károkat, a már meglévő gépeinket igyekeztünk többféle módon hasznosítani, és olyan termékek gyártásába fogtunk, mint például a földimogyoróvaj, és egyéb vajak – mondta Ivan Perčić.

– Jelenleg több mint ötven termékünk van, amiket hét termékcsaládba sorolhatunk, étolajok, gyógyolajok és kapszulák, proteinek, energiabárok, ecetek, rágcsálnivalók, valamint vajak és édes krémek. Az idén szeretnénk a bárok újabb fajtáit piacra dobni, emellett az édes krémek kínálatát is igyekszünk színesíteni – tette hozzá Ksenija Perčić Albunović.

A cég legnépszerűbb terméke jelenleg a földimogyorókrém, de mint azt beszélgetőpartnereinktől megtudtuk, a trendek igen gyorsan változnak, és évről évre más-más termékre kell helyezni a hangsúlyt. A földimogyorókrém iránti kereslet viszonylag stabil, ezzel szemben korábban a kókuszolaj, a lenolaj iránti érdeklődés 1–2 év alatt kifutott. Ez arra kényszeríti a céget, hogy állandóan figyeljék a trendeket és a keresletet, és folyamatosan új termékekkel jelenjen meg.

A vállalat folyamatosan fejlődik, és a gépesítés terén is rendszeresek az újítások (Fotó: Gergely Árpád)

A vállalat folyamatosan fejlődik, és a gépesítés terén is rendszeresek az újítások (Fotó: Gergely Árpád)

Mint megtudtuk, az alapanyagokat igyekeznek hazai termelőktől beszerezni, de mint mondták, a mezőgazdaság fejlődése az elmúlt évtizedekben rossz irányt vett, és elég szegényes a kínálat, organikus alapanyagok is alig találhatóak, és az is elsősorban a gyümölcsökre korlátozódik. Az almát, a málnát, az áfonyát, a napraforgót, a tökmagot, a lent hazai termelőktől vásárolják, míg a többiből a behozatali termékekre vannak szorulva.

A cégnek kezdetben a tulajdonos személyében csupán egy dolgozója volt, akinek az édesanyja segített a munkában. Jelenleg huszonöt alkalmazottjuk van, azzal, hogy a munkaerőhiány náluk is érezteti a hatását. Erre a gépesítéssel igyekeztek válaszolni, és azon dolgoznak, hogy megnöveljék a kapacitásokat. Mindez persze nem jelent újdonságot a vállalat életében, hisz az automatizálás az elmúlt harminc évben is folyamatos volt, a kézi előállítástól és csomagolástól indulva ma már a gépesítés magas fokát sikerült elérniük.

Hogy az EY innovációs díja jó kezekbe került, mi sem bizonyítja jobban, mint vendéglátóinknak a jövőre vonatkozó kérdésünkre adott válasza, miszerint természetesen tele vannak ötletekkel, és továbbra is szeretnék bővíteni a kínálatukat, illetve folyamatosan dolgoznak a brandépítésen is.