2024. március 29., péntek

Viselkedjünk felelősségteljesen!

A Szabadkai Városi Közigazgatás csütörtökön egy nyilatkozatot tett közzé, amelyben Jasmina Stevanović, a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára számolt be az általuk működtetett telefonos segélyhívó központ tevékenységéről, valamint azokról az intézkedésekről, amelyek az idősek, valamint a hátrányos szociális helyzetben lévők megsegítését célozzák meg.

– A telefonközpont célja, hogy nyilvántartásba vegye a hatvanöt évnél idősebb polgárok szükségleteit. Miután begyűjtöttük a szükséges információkat, kapcsolatba lépünk a Vöröskereszttel, és közös erővel segítünk a szükséges élelmiszerek, gyógyszerek beszerzésében, amit azután házhoz szállítunk – fogalmazott Jasmina Stevanović, aki azt is elmondta, hogy a szolgáltatás elindulása óta több mint 1500 hívás érkezett hozzájuk, és 490 kérést továbbítottak a Vöröskereszthez.

(Fotó: gergely Árpád illusztrációja)

(Fotó: gergely Árpád illusztrációja)

– A hívások hatvan százaléka csupán informatív jellegű. A hívások száma az elmúlt hétvégére lecsökkent, ami azt bizonyítja, hogy csak azok veszik igénybe, akiknek valóban szükségük van a segítségre. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a Vöröskereszttel és az egészségügyi intézményekkel, és a rendkívüli állapot bevezetése óta a Vöröskereszt teljes kapacitását a válságstáb rendelkezésére bocsátotta. Az eddigiek során 320 háztartást látogattak meg, és jelenleg is folyamatban van az időseknek való segítségnyújtás – mondta a titkár.

Mint ismeretes, a népkonyha a rendkívüli állapot bevezetése óta nem készít meleg ételt a rászorulóknak, viszont az ételcsomagok kiosztása folyamatos. Ugyanakkor 300 további csomagot is kiosztottak azon szociálisan hátrányos helyzetben lévő polgártársunknak, akik nem tartoznak a népkonyha szolgáltatásainak felhasználói közé. Mindezt házhoz szállítással oldják meg.

Végezetül Jasmina Stevanović arra kérte a szabadkaiakat, hogy segítsenek idős hozzátartozóikon, szomszédaikon, hogy azoknak ne kelljen elhagyniuk az otthonukat.

– Arra kérem a város polgárait, hogy viselkedjenek felelősségteljesen, és szigorúan tartsák be az előírásokat az egészségük megőrzése érdekében. Minél fegyelmezettebbek leszünk, annál gyorsabban lábalhatunk ki a jelenlegi helyzetből – áll a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára szerkesztőségünkbe eljuttatott nyilatkozatában.