2024. április 25., csütörtök

Első kézből, háztól házig

A piacok bezárása miatt az interneten kínálják portékájukat a Magyarkanizsa községbeli termelők

A piacok bezárásával a vásárlási szokásaink is igencsak megváltoztak a rendkívüli állapot következtében. Már nem lehet csak kiszaladni egy csokor petrezselyemért vagy egy kiló krumpliért a falu- vagy városközpontba a jól bejáródott rendszer szerint. A boltok előtt is sort kell várni, egy-két embernél több nem tartózkodhat egyszerre benn az üzletben, így kétszer meg kell gondolni, mi kerüljön a kosárba egy-egy vásárlás alkalmával. Akadnak olyanok, akik egy-két héttel ezelőtt elintézték a nagybevásárlást, akiknek volt miből, illetve olyanok, akik előrelátóan vagy esetleg a belső vészjelző hatására úgy döntöttek, biztos, ami biztos, tartalékolnak. Elsősorban lisztet meg élesztőt, azok fogytak el először a boltok polcairól, egészséges életmód ide vagy oda, kétségtelen, hogy még mindig a kenyérfélék, péksütemények állnak az első helyen. A napok múlásával azonban szépen lassan fogynak a tartalékok, főleg ami a friss gyümölcsöt, zöldséget illeti. Igaz, mindent le lehet fagyasztani, de miért tennénk, ha hozzájuthatunk a most szedett friss fejes salátához vagy a retekhez, illetve az aznap kifejt tejhez. Talán még azt is eredményezheti ez az állapot, hogy többen részesítik majd előnyben a háztájit? Egyelőre nem lehet tudni, hogy visszatérünk-e majd a járványveszély lecsengése után a hónapokkal ezelőtti életmódunkhoz, vagy esetleg az évtizedekkel ezelőtti, takarékosabb, kicsit körülményesebb beszerzési formákhoz, amelyeknek lényege nem az, hogy kényelmesen, mindent egy helyről szerezzünk be, nem törődve azzal, hogy milyen minőségű, honnan származik, csak gyorsan dobjuk a kosarunkba, hanem hogy a jó minőségű és egészséges, megbízható forrásból származó élelmiszereket részesítsük előnyben. Persze előre semmit sem lehet tudni, nem is célszerű a jövőt kutatni, mi is maradjunk inkább a jelennél, abban bízva, hogy sokak életében minőségi változást eredményez a gondolkodásra felszabadult sok idő, amelyet időnként üresjáratokkal és szőnyeg alá söpréssel töltünk ki.

Magyarkanizsán és környékén igen jelentős azoknak a száma, akik növénytermesztéssel, állattenyésztéssel foglalkoznak, és a piacon kínálják a termékeiket. Az internet adta lehetőségeknek köszönhetően a termelők a legnépszerűbb közösségi oldalakon több olyan csoportot is létrehoztak, amelyben leírják, ki mit kínál eladásra. Legtöbbjük házhoz is szállít, igény szerint. Vannak közöttük olyanok is, akik már rutinosnak számítanak, hiszen jóval korábban felismerték az online felületekben rejlő lehetőségeket, amit most már könnyedén használnak, az olajozott gépezetet csak még jobban belendítették, és nem is a nyerészkedés hajtja őket, hiszen az árak maradtak a régiek. Aki még most is különösen odafigyel, választhatja a biotermelőtől való vásárlást is, mint ahogy eddig is tette, de mint ahogy azt Holló Lilla, a Holló Farm tulajdonosa elmondta, vannak új vásárlók is.
– A korábbi vásárlóink mind megmaradtak, ugyanakkor új érdeklődők is jelentkeztek a termékeink iránt. Biokertészettel foglalkozunk. Kertészetünk egy kis családi gazdaság, ahol vegyszerek és műtrágyák nélkül folyik a termelés. Csak természetes anyagokat használunk, mert számunkra a minőség fontosabb a mennyiségnél. 2007 tavaszán kezdtünk el kísérletezni cserepes fűszernövények termesztésével. Eleinte csak a családot és a barátokat láttuk el friss fűszerekkel, majd kellő tapasztalatszerzés után már eladásra is elkezdtünk termelni. 2010-ben belevágtunk szabadföldi gyógy- és fűszernövény-termesztésbe is, így bővült a kínálatunk frissen vágott és szárított növényekkel. Mára már zöldségfélék sokaságát is sikerült bevonnunk a termelésbe, és mindezt természetesen vegyi anyagoktól mentesen. Most a spenót, a retek, a rukkola, a hagyma, a sóska, a mángold és a fodros kel a legfrissebb termékeink, amelyeket, ha igény mutatkozik rá, ki is szállítunk Magyarkanizsán, sőt nagyobb rendelés esetén a község egyéb településein is. Ebben az időszakban sokan keresik a kistermelőket többféle megfontolásból. Aki rájön ez alatt idő alatt arra, hogy az organikus termékek jobbak, az is megtörténhet, hogy a jövőben is keresni fogják azokat. Nálunk már bejáródott az, hogy házhoz jönnek a friss áruért, vagy kiszállítjuk azt, de nagyon örülünk annak, hogy most új érdeklődők is akadtak – mondta a biokertész, aki hozzátette, nem ettől reméli a meggazdagodást.


A magyarkanizsai piacon hétről hétre jelen van Hugyec Mónika, aki most szintén otthonról árulja termékeit.
– Házi jellegű dolgokat árusítunk. Saját nevelésű állatok feldolgozása által készített termékeket. Ezenfelül foglalkozunk zöldség és gyümölcs termesztésével, illetve feldolgozásával. Egyelőre nem nagyon tudjuk, milyen lesz az online értékesítés, most próbáljuk ezt beindítani. De a közvetlen kontaktust a vásárlókkal igen fontosnak tartjuk. Néhány terméket már a mostani helyzet előtt is apróhirdetésekben jelentettem meg. Magyarkanizsa és környéke lakossága már akkor is mutatott érdeklődést ez iránt a beszerzési mód iránt, viszont környékünkön ez azért még nem számít elterjedt vásárlási formának. A nagyvárosokban talán jellemzőbb. Egyelőre ebben a formában, úgy gondolom, gyerekcipőben jár az eladás, ezt mindenkinek – nekünk és a vásárlóknak is – meg kell szoknia. A forgalmunk ezáltal még nem nőtt. Az online vásárlási formát nem szabad alábecsülni, mert végül is haladni kell a korral, tisztában kell azonban lennünk azzal, hogy ez nagy valószínűséggel csak egy kis hányadát fogja majd képezni az igazi vásárlásainknak. Még mindig azt mondom, a piac az piac. A vásárlók jobban szeretik megnézni, megfogni, tehát személyes igényeiket kielégítve kinn, a piacon megvásárolni a termékeket, ami a zöldségre, a gyümölcsre és az egyéb élelmiszerekre különösen érvényes. Az online vásárlás nem olyan személyes, mint ha a vásárlók eljönnek a piacra, ahol még akkor is váltunk néhány szót, ha nem is vásárolnak semmit, vagy már az is elég, ha látjuk egymást és köszönünk egymásnak. Szóval, kell nekünk is, és a vásárlóknak is a személyes kontaktus, amit ez az új rendszer soha nem fog megadni – fejtette ki Hugyec Mónika.

Rekecki Mária kézműves birkatarhót, tehéntúrót, sajtos tallért és friss tehéntejet kínál a piacon, most azonban ő is arra kényszerült, hogy az interneten kínálja finomságait.
– A felmerült rendkívüli állapot ellenére növekvő tendenciát mutat a kézműves tejtermékek iránti kereslet. A törzsvásárlóink körében a legnagyobb kereslet a birkatarhó iránt van, még idényjellegű mivoltát tekintve is. Egyedüli hátulütőként talán azt említeném meg, hogy a szépkorúak körében nagyon ritka az internetes vásárlás. Ez nekünk jelentős kiesést von maga után. Ezeket a termékeket nem lehet félretenni, és majd hónapok múlva értékesíteni. Naprakésznek kell lenni, folyamatosan friss termékkel kell előállni. Az egészséges élet alapja a változatos táplálkozás, amelynek az egyik fő alappillére a tejtermék – nyilatkozta Mária, hozzátéve, az internetes értékesítés összességében nem javít jelentős mértékben a helyzetükön, mégis nagyon jó lehetőségnek találja.
Hozzá hasonlóan Zsoldos Gábor sem idegenkedik az internetes értékesítés lehetőségétől.
– A fő termelési profilom a virágtermesztés, ám azt igyekszem nagyban értékesíteni. A laskagomba termesztését nemrég kezdtem el, mellette batátát is termelek. Az online értékesítés kényelmes és szerintem jó dolog a mai világban, amikor már szinte mindenki az interneten lóg. Főleg helybeliek rendelnek, ugyanakkor a környező városokból is vannak érdeklődők, mivel ha kell, kiszállítom a gombát, sőt októbertől, amikor már lesz batátám, akkor természetesen azt is. Az érdeklődés megnőtt most, hogy nincs piac, és mindenki kénytelen az interneten rendelni. Úgy látom, mindez a kistermelők helyzetén is javíthat, amennyiben továbbra is minőségi árut kínálnak – tette hozzá Gábor.
Rajtuk kívül még megannyian hirdetnek az interneten, szinte nincs, amihez ne lehetne hozzájutni a közösségi oldalakon való rendeléssel, amire szükségünk lehet, ami nálunk terem vagy készül. Kolbász, szalonna, zöldség és gyümölcs váltja majd fel a divatos chiamagot meg az avokádót és az algákat? Bármi megtörténhet, ezt már tapasztalhattuk.