2021. október 20., szerda

Olimpia: áldozat és kompromisszum

Thomas Bach szerint a 2021-es olimpia dátumát illetően minden lehetőség az asztalon van
Thomas Bach szerint a 2021-es olimpia dátumát illetően minden lehetőség az asztalon van

Minden érintettől áldozatokra és kompromisszumokra lesz szükség a tokiói olimpia újratervezéséhez Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint. „Az a küldetésünk, hogy megszervezzük a játékokat, és így valóra váltsuk a sportolók álmát” – jelentette ki szerdán a német sportvezető, aki szerint „gyönyörű kirakós játék lesz megszervezni egy csodálatos olimpiát”. Bach ugyanakkor jelezte, „ezernyi logisztikai és pénzügyi problémával” kell szembenézniük. „A megállapodás szerint legkésőbb jövő nyárig kell megrendezni az olimpiát. A lehetséges dátum nem csak a nyári hónapokra korlátozódik. Minden lehetőség az asztalon van” – mondta Bach a média-telekonferencián legtöbbek által firtatott új időpontot illetően. Hozzátette, tegnap kezdték meg az egyeztetéseket a sportági világszövetségekkel, hogy elkerüljék az ütközéseket a versenynaptárban.

A NOB-elnök elismerte, a törlés is napirenden volt, ugyanúgy megfontolták, mint minden más lehetőséget, ugyanakkor a kezdetektől nyilvánvaló volt, hogy a lemondást a NOB semmilyen módon nem támogatja. Bach arról is beszélt, nem tudja garantálni, hogy minden elemében ugyanolyan lesz a tokiói olimpia, amilyennek eredetileg tervezték. Példaként említette a sportolók lakhelyéül szolgáló olimpiai falut, amelynek lakásait az esemény után még idén értékesítették volna. „Ez egyike a több ezernyi kérdésnek, amelyre meg kell találnunk a választ. Mindent megteszünk, ami csak lehetséges, mert az olimpiai falu az, ahol a játékok szíve dobog” – mondta Bach.

Szakértők szerint a halasztás Japánnak 670 milliárd jenbe (5,5 milliárd euró) kerül. Bach konkrét számokat nem közölt, de a pluszköltségek tekintetében úgy fogalmazott, abból minden érintettnek részt kell vállalnia. A 66 éves Bach egyértelműen nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy megfordult-e a fejében a lemondás akkor, amikor számos kritika érte a bírálói szerint lassú döntéshozatalért.

Thomas Bach szerint a 2021-es olimpia dátumát illetően minden lehetőség az asztalon van

Kézilabda: elhalasztják a négyes döntőket

Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) elhalasztotta a nemzetközi kupák négyes döntőit, közük a női Bajnokok Ligája budapesti végjátékát is. Az EHF közleménye szerint kevés az esély arra, hogy a koronavírus-járvány terjedése közben májusban újraindulhat a játék, a szövetség most azzal számol, hogy legkorábban júniusban folytatódhatnak a nemzetközi kupaküzdelmek. A módosításra vonatkozó forgatókönyv egyébként már két hete elkészült, most ezt hagyta jóvá az EHF végrehajtó bizottsága. Eszerint az eredeti helyszíneken, de augusztusban és szeptemberben zárulnak a sorozatok. A női BL négyes döntőjét május 8–9. helyett szeptember 5–6-án rendezik meg a jelenlegi tervek szerint. A férfi BL négyes döntőjére május 30–31. helyett augusztus 22–23. között Kölnben, a férfi EHF-kupa kétnapos fináléjára pedig május 23–24. helyett augusztus 29–30. között Berlinben kerül sor. Az európai szövetség ugyanakkor hangsúlyozza, hogy jelenleg ez a verzió is elméleti, mivel a megvalósulása a járvány alakulásától, illetve kormányzati döntésektől függ.