2024. április 18., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Fekvőtámaszozik

A sportnyelvi fekvőtámasz főnév olyan testhelyzetre utal, amelyben az ember a talajjal párhuzamosan, egyenes derékkal csak a tenyerére és a lábujjaira, illetve a lábfejére támaszkodik. A sportolók és az alkalomszerűen tornázók úgy edzik magukat, hogy többször is felveszik ezt a testhelyzetet. Hagyományosan ennek a műveletnek nincsen igei jelölője, újabban viszont a fekvőtámaszozik igét alkalmazzák ebben a szerepben a beszélők: Beckham 22 napig fekvőtámaszozik. – Két hétig minden nap fekvőtámaszozott. – Győrfi Pál mindennap fekvőtámaszozik.– Ahhoz, hogy megfelelően beépüljön, Clyde rendszeresen fekvőtámaszozik. – Szűcs Randy így fekvőtámaszozik.  – Láttam egy pár alkalommal, hogy egy-két ember fekvőtámaszozik. Na, nem voltam bátor, nem mertem ott helyben kipróbálni, hogy van-e elég erőm hozzá. – Réka internetes motivációs videóinak köszönhetően a négy súlyos műtéten átesett Éva ma már fekvőtámaszozik és súlyzózik. – Jelenleg ott tart, hogy 100 kilós súlyokkal a hátán fekvőtámaszozik.  – Jelenleg 40 játékosunk edz heti három alkalommal, fut, fekvőtámaszozik, kevesebbet cigizik, javít iskolai eredményein csak azért, hogy esélye legyen. – Sanches többek között ugrókötelezik, tapsolva fekvőtámaszozik, illetve kötélrázást is végez.  – Miért fekvőtámaszozik Sabler a gólja után?  – Zac Efron a felvétel előtt is fekvőtámaszozik.

A fekvőtámaszozik igét tartalmazó mondatok olykor a cselekvés helyéről is tájékoztatnak bennünket:  Mel Gibson egy lakókocsiban fekvőtámaszozik. – Ezentúl futni jár a szabadba, ott fekvőtámaszozik és hasizmozik majd. – A kezdő falnál, a haladóbb TRX-en, a még haladóbb pedig padon vagy talajon fekvőtámaszozik. – Ha külföldre szólítja munkája, ilyenkor a szállodai szobájában fekvőtámaszozik. – A szaunában egy napról napra küzdő atléta fekvőtámaszozik. – Fiatal és erős nő fekvőtámaszozik otthon. – Az akaraterő és a kitartás mindenképpen fejlődik, ha az egyén versenyzik, vagy ha csak otthon fekvőtámaszozik, hogy jó kondiban legyen.

Rendszerint felnőtt ember szokta a fekvőtámaszozás műveletét végezni, kivételesen azonban baba vagy háziállat is fekvőtámaszozhat: Szemérmetlen cukiság, meg persze nagyon vicces is. Ahogy fekvőtámaszozik, az már-már kibírhatatlanul. A baba egy igazi Rocky-rajongó. – Már rég fel tud ülni, olykor Dani-módon fekvőtámaszozik. – Charlie pedig ugyanolyan mozdulatokat tesz a tévé előtt pelenkában, bokszol és fekvőtámaszozik, ugrál stb. – Megvan a kép, amikor a nappaliban fekvőtámaszozik. – (A kutya) szabályosan fekvőtámaszozik, és már Lencsit is megtanította rá. – Fontos ügyért fekvőtámaszozik a rendőrkutya.