2024. április 25., csütörtök

Százharmincöt éve született Kosztolányi Dezső

A szabadkai születésű írónak volt két kevésbé ismert keresztneve is: István és Izabella – Miért kapott a későbbi író-költő női nevet a keresztségben?

Talán kevesen tudják, de Kosztolányi Dezső három utónevet kapott ugyanis a keresztségben; ezek közül talán a legmeglepőbb az Izabella.

Az író tehát teljes nevén Kosztolányi Dezső István Izabella.

„Erre az adatra a házassági bejegyzését elolvasva bukkanhatunk. Az interneten is megtalálható anyakönyv szerint 1913. május 8-án Kosztolányi Dezső István Izabella író és Harmos Ilona színésznő házasságot kötöttek. A házassági anyakönyvbe nyilván a születési, hivatalosan anyakönyvezett név került.

Hogy miért pont Izabella? Ma az interneten fellelhető családfájában a nagyszülőkig nem találunk Izabellát. Kosztolányit római katolikusnak keresztelték, és két kevésbé ismert utónevét keresztszülei után kapta: keresztapját Hoffbauer Istvánnak, keresztanyját pedig Oravecz Izabellának hívták. Így lett ő Dezső, István, Izabella.

Hogy lássuk, nem annyira szokatlan ez a fajta elnevezés, eszünkbe juthat Rilke, akit „teljes nevén” Rainer Maria Rilkeként ismerünk. Az ő születési neve valójában René Karl Wilhelm Johann Josef Maria Rilke volt.”

A fenti kis ismertető néhány éve jelent meg a Nyelv és Tudomány ismeretterjesztő hírportálon. Ezt elolvasva akkor felkerestük a szabadkai Történelmi Levéltárat, ahol volt alkalmunk látni és lefotózni a születési anyakönyvi bejegyzést. Ezt elevenítjük fel most, a nagy író születésének 135. évfordulója kapcsán néhány mondat erejéig. Egy érdekesség: az anyakönyvnek azon az oldalán, ahol Kosztolányi Árpád és Brenner Eulália 1885 virágvasárnapján született gyermekének születését és a keresztelő időpontját bejegyezték, feltűnik, hogy minden csecsemőt a világrajövetele után egy-két, legfeljebb három napos korában megkereszteltek – valószínűleg azért, mert nagy volt a gyermekhalandóság –, kivéve a március 29-én született Kosztolányi-csemetét. Őt csak április 7-én keresztelte meg Mamuzsity Mátyás plébános a szabadkai római katolikus Szent Teréz-plébánián, keresztapja Hoffbauer István, későbbi altábornagy, keresztanyja Hoffbauer Istvánné Oravecz Izabella volt, és mint az anyakönyvben szerepel, a gyermek a keresztségben a Dezső, István, Izabella utónevet kapta.