2024. április 19., péntek

Van idő klasszikusokat és vaskos könyveket olvasni

Angliában a járvány miatt megnőtt a kereslet a rég halogatott nagyregények iránt

A járvány hatására rengetegen szorultak otthonukba, az így felszabadult időt pedig, úgy tűnik, nem kizárólag sorozatokkal és filmekkel töltjük el, hanem olvasással is. Az Egyesült Királyság egyik legnagyobb könyvesbolthálózata, a Waterstones ugyan bezárta már üzleteit a koronavírus miatt, ám ezt követően 400 százalékos növekedést tapasztalt az online könyvvásárlásban. Különösen az olyan klasszikusok iránti kereslet ugrott meg, mint Gabriel García Márqueztől a Száz év magány, vagy a Szerelem a kolera idején, F. Scott Fitzgeraldtól A nagy Gatsby, illetve Sylvia Plathtól Az üvegbura.

Emellett sokak kedve jött meg a vaskos kötetekhez is, mint Hillary Mantel történelmi regényei, illetve a magyarul is kiadott Végtelen tréfa.

– A nagy bestsellerünk Hillary Mantel. Azok a 900 oldalas könyvek már nem tűnnek olyan riasztónak az olvasók számára. És nagyon jól veszik a klasszikusokat is, a bakancslistára tartozó nagyregényeket, abból a bizonyos „mindig is el akartam olvasni”-típusból, mint a Végtelen tréfa – mondta a Guardiannak Bea Carvalho, a cég egyik vezetője. Az Egyesült Királyságban a „fizikai” könyvek eladása összesen 6 százalékkal nőtt az elmúlt héten, a regények mellett különösen a különféle oktató- és csináld magad könyvek ugrottak meg, az évek óta dinamikusan növekvő nonfiction viszont visszaesett. Minden bizonnyal azért, mert a legtöbben inkább képzelt történeteket akarnak most olvasni, a nyomasztó valóságról eleget olvasnak a hírekben.