2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

Oroszország felfüggeszti a légi járatokat

Az orosz kormány mától felfüggesztette a külföldre irányuló menetrend szerinti és charter légi közlekedést. Moszkvában előző nap lépett életbe az a polgármesteri rendelet, amelynek a főváros mintegy 1,9 millió, 65 évnél idősebb és krónikus beteg lakosának kell április 14-éig otthoni karanténba vonulnia. Esetükben, csakúgy mint a diákok számára, megszűnt az ingyenes tömegközlekedés lehetősége.

Nyikolaj Malisev, moszkvai infektológus nem zárta ki, hogy a járvány láncreakciószerűen kezd majd el terjedni. Szavai szerint a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzötteket nem fogják kórházba szállítani, ha testhőmérsékletük nem éri el a 38,5 fokot, ha a légzésük szabad, annak frekvenciája nem éri el a 30-at, és ha a vér oxigéntelítettsége meghaladja a 93 százalékot.

A járvány terjedésének lassítása érdekében Vlagyimir Putyin elnök jövő hétre az egész országra kiterjedő, csak a létfontosságú ágazatokat és szolgáltatásokat nem érintő, fizetett kényszerszabadságot rendelt el. Emellett Moszkvában szombattól április 5-éig az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak kivételével az összes üzlet bezár és a parkok sem látogathatók.

VIP-kórtermek Ukrajnában

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter közölte: a rendőrség készen áll arra, hogy biztosítsa azok kötelező kórházba vonulását, akiknél koronavírus-fertőzést állapítottak meg, de elutasítják az orvosi ellátást. Kijev emellett több egészségügyi intézményét utasította, hogy készítsenek elő úgynevezett VIP-kórtermeket állami tisztségviselők fogadására.

Szerdán a kormány újabb szigorítást vezetett be, amelynek értelmében a COVID-19 megbetegedés tüneteit mutató személyek vagy a már diagnosztizált betegekkel érintkezésbe lépők kötelezhetők orvosi vizsgálatra, és szükség esetén elrendelhető kötelező kórházi ápolásuk is.

Volodimir Zelenszkij elnök arra kért mindenkit, hogy húsvétkor ne menjen templomba, hanem maradjon otthon. Az elnök szavai szerint a felekezetek vezetői megértéssel állnak ahhoz, hogy a vallási szertartásokat online közvetítsék híveiknek. Ha egy templomnál mégis nagy tömeg gyűlne össze, előreláthatóan rendőrjárőrök próbálják majd meg rábeszélni az embereket a hazatérésre.

Vesztegzárban több pomák falu

A görög hatóságok vesztegzárat rendeltek el több muszlim faluban Görögország északkeleti részén, miután több fertőzött meghalt a térségben. A Xánthi kormányzóságban található településeket szerdán este zárták el a külvilágtól, miután az utóbbi hat napban kilenc helyi fertőződött meg az új koronavírussal – közölte Nikosz Hardaliasz polgárvédelmi miniszter-helyettes.

A fertőzés gócpontja vélhetően a 2500 lakosú Ehinosz. A falut a muszlim vallású pomák (pomáz) kisebbség lakja. A települést vezető Ridvan Deli elmondta, hogy egy 72 éves férfi halt meg a koronavírus okozta szövődményekben.

A pomák szláv eredetű, muszlim vallású kisebbség. Bulgáriában mintegy 300 ezren, Görögországban és Macedóniában körülbelül 40-40 ezren, Albániában 3-4 ezren, Törökországban pedig 150 ezren élnek. Görögországban körülbelül 110 ezer muszlim él, nagyrészt az ország északkeleti, Törökországgal határos részén. Az ERT tévéadó szerint több száz pomák tért vissza nemrég Olaszországból, Franciaországból, Hollandiából, Belgiumból és Németországból.

Karanténban a maláj király

Noha Abdullah maláj király és felesége vírustesztje negatív lett, az uralkodópár úgy döntött, hogy két hétre önkéntes karanténba vonul. Azt követően döntöttek így, hogy a palota személyzetének hét tagjánál kimutatták a kórokozót.

A délkelet-ázsiai országok közül Malajziában a legmagasabb a fertőzöttek száma, tegnapi összesítés szerint összesen 2031-en kapták el a kórt. A járvány következtében 23-an haltak meg. Szerdán április 14-éig hosszabbították meg az utazási és mozgási korlátozásokat.

Srí Lanka elnöke, Gotabaja Radzsapaksze arra kérte a nemzetközi hitelezőket, hogy függesszék fel a koronavírussal küzdő fejlődő ország törlesztési kötelezettségét. Srí Lankának az idén 4,8 milliárd dollár adósságot kellene visszafizetnie, miközben az ország gazdasága tavaly alulteljesített.

Dél-Koreában összesen 9241 embernél mutatták ki a Sars-CoV-2 vírust. A hatóságok szerint egyre nő a fertőzés behurcolásának kockázata: a 104 fertőzött több mint fele, 57 ember külföldről érkezett. Mától szigorúbb intézkedésekkel szembesülnek a külföldről hazatérők, akik – ha repülővel érkeznek – csak úgy léphetnek be Dél-Koreába, ha letöltenek egy önellenőrző mobilalkalmazást, amelyen keresztül rendszeresen jelentik egészségügyi állapotukat. Emellett a karantén szabályait be nem tartó külföldieket azonnal kitoloncolják.

India 21 napra lezárva

Indiában 13-ra nőtt a koronavírus áldozatainak száma. A legtöbb megbetegedést Maharastra és Kerala államban regisztrálták. Az országot szerdán 21 napra lezárták a vírus terjedését megfékezendő. A hatóságok a kijárási tilalomhoz hasonló intézkedéseket és átfogó utazási korlátozásokat vezettek be.

Japánban munkacsoportot hoznak létre, de egyelőre nem tervezik a szükségállapot kihirdetését. A japán főváros a járvány helyi góca. Japánban 1307 fertőzött és 45 halott van.

Thaiföldön életbe lépett a szükségállapot. A hatóságok ellenőrző pontokat hoztak létre a nagyobb utak mentén, külföldieket nem engednek be.

Szingapúr több mint 30 milliárd dollárt fordít a koronavírus miatt szorult helyzetbe került vállalkozások és a háztartások megsegítésére. A délkelet-ázsiai ország is jelentős recesszióval számol.

Egészségügyi óvintézkedéseket tettek Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök védelmében, miután kimutatták a koronavírust egy törvényhozónál, aki nemrég az elnöki palotában járt. Duterte nem vett részt a megbeszélésen, és az új intézkedések következtében az elnök a jövőben sem jelenik meg a kormányzati találkozókon. A beteg képviselő hamisan nyilatkozott adatairól egy űrlapon, amelyet az elnöki palota minden látogatójának ki kell töltenie, így akár pert is indíthatnak ellene.