2024. április 24., szerda
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Újabb betegellátó központokra lesz szükség

A tömeges teszteléssel naponta akár 7000 embert is megvizsgálhatnak

Aleksandar Vučić államfő és Ana Brnabić kormányfő ma 18 órai kezdettel sajtótájékoztatót tartott a koronavírus-járvány szerbiai helyzetével kapcsolatban. Szerbiában hivatalosan 528 diagnosztizált koronavírussal fertőzöttet tartanak nyilván, ebből 302-t ápolnak egészségügyi intézményben és 42 páciens már meggyógyult. Vučić a sajtó képviselői előtt elmondta, hogy látva az európai helyzetet, Szerbiára is nehéz időszak vár. Az államfő külön kiemelte Olaszországot, ahol csak a mai napon 969 személy hunyt el. Az országban az elkövetkező napokban kezdődik a tömeges tesztelés, így a diagnosztizált megbetegedések nagy számú növekedésére lehet számítani, a kórházaink pedig már most is telítettek. Vučić kiemelte, hogy hamarosan újabb lélegeztetőgépek érkezhetnek az országba, amikre nagy szükségünk lesz, mert minden gép 3-4 emberéletet menthet. 

Ana Brnabić elmondása szerint két kritikus hét vár ránk a koronavírus elleni harcban. A kormányfő úgy vélte, a kijárási tilalomra vonatkozó szabályozások már éreztetik hatásukat, s mind kevesebb és kevesebb 65 év feletti személyt látni az utcákon. Brnabić elmondta, további intézkedéseket egyelőre nem tervez a kormány, de továbbra is fegyelmezettnek kell lennünk, s be kell tartani az előírásokat, lehetőség szerint minimalizálni kell az emberek közötti kontakust. "Mostantól támadó pozícióba lépünk, elkezdődik a tömeges tesztelés. Holnaptól napi 2500, a későbbiekben napi 7000 tesztet is el tudunk végezni" – nyilatkozta Brnabić. Annak érdekében, hogy mindez zökkenőmentesen működjön, már nemcsak a Torlak Virológiai Intézetben végzik el a teszteket, mert újabb központokat hoztak létre Nišben és a Szerbiai Klinikai Központban.

A rögtönzött belgrádi befogadóközpont holnaptól fogadja a betegeket, de elképzelhető, hogy a közeljövőben több vásárcsarnokot és sportcsarnokot kell betegellátó központtá alakítani.

A témához kapcsolódó más írásainkat itt olvashatják.