2024. április 26., péntek

Otthon maradt 67 ezer dolgozó

A Szerbiai Gazdasági Kamara stratégiai elemzéseket végző szektorának igazgatója, Mihailo Vesović szerint az országban 67.000 dolgozó maradt otthon, miután a koronavírus-járvány miatt cégüket bezárták.

A Szerbiai Menedzserek Társulásának (SAM) kimutatása szerint 168 vállalat szüntette be a termelést a járvány miatt. Vesović online sajtótájékoztatón elmondta, hogy a mostanihoz hasonló válságos időszakokban leginkább úgy tud az állam a gazdaság segítségére lenni, ha adómentesíti, és biztosítja a foglalkoztatottak bérének egy részét.

– Az állam és a gazdaság most egyaránt az egészségügyi és a szociális rendszer megőrzésén kell fáradozzon. Fontos, hogy a gazdaságban is belátták a helyzet súlyosságát, noha mindenki tisztában van azzal is, hogy lassan abba a szakaszba érünk, amikor a következmények erőteljesen megmutatkoznak. 67 ezer dolgozó otthon maradt, 168 vállalat áll, a lánc szakadozik, nem szabad megengednünk, hogy el is szakadjon – mondta Vesović.

Aleksandar Hagimana, a Balkan Manpauer Csoportosulás vezetője a 10 évvel ezelőtti gazdasági válság tapasztalataira emlékeztetett a sajtótájékoztatón, hangúlyozva, hogy azok jöttek ki jól, akik bármi áron megtartották a dolgozóikat. Több ideiglenes intézkedést javasolt: 45 napos munkaszünetet, amikor a munkaadó az előző 12 havi átlagbér 65 százalékát fizeti ki a dolgozóknak, vagy csökkenteni kell a munkaidőt, illetve minimálbért kifizetni a dolgozóknak a válságos időszakban.