2024. március 28., csütörtök

Két milliárd dinár élelemtartalékra

Nem egészen három hét alatt a szerbiai háztartások két milliárd dinárt költöttek élelemre a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben. Az adatot a GfK piackutató intézet tette közzé, melyet az Agrosmart honlap továbbított. A kis üzletek és a piacok forgalma megcsappant, míg a nagy kereskedelmi láncok forgalma jelentősen, 20 százalékkal növekedett.

Az adatokból az is kiderül, hogy Szerbiában a pandémia idején legtöbb liszt, cukor és toalettpapír fogyott, és az idős háztartások bizonyultak a legszámottevőbb vásárlóknak. A legkeresettebb árucikkek közé tartoztak a fagyasztott zöldségek, a tonhalkonzerv, a tojás, a tésztafélék, a fagyasztott péksütemény és az étolaj. A felmérés 32 millió vásárlás alapján készült, melyeket február 24-e és március 15-e között ejtettek meg. Ennyi idő alatt élelemtartalékra a szerbiai családok 2 milliárd dinárt költöttek el.

A belgrádi és a vajdasági vásárlók valamennyivel többet költöttek a tartalék beszerzésére, mint Szerbia keleti és déli felében. Az is kiderült, hogy a fiatalabbak és a tehetősebbek kevésbé halmozzák az élelmet, mint azt az idősebbek és a kisebb vásárlóerővel bíró háztartások. A körkérdés során megkérdezett polgárok 26 százaléka kifejezetten aggódik a koronavírus-járvány miatt.