2024. március 28., csütörtök

Zökkenőmentes a távoktatás

A zentai óvodában folyó távoktatásról tartott sajtótájékoztatót tegnap délelőtt a zentai városházán Kopasz Ildikó, a Hófehérke Óvoda igazgatója és Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja.

Perpauer Attila és Kopasz Ildikó a sajtótájékoztatón (Herédi Krisztián felvétele)

Perpauer Attila és Kopasz Ildikó a sajtótájékoztatón (Herédi Krisztián felvétele)

Perpauer Attila elmondta, a község területén található négy általános és négy középiskolában folyik online távoktatás, amelyet a pedagógusok végeznek, és ugyanígy az óvodában is, így összesen mintegy háromezer gyermek érintett ebben a kérdésben. Az óvónők több mint hétszáz kisgyermekkel foglalkoznak napi szinten, egyúttal a szülőkkel is tartják a kapcsolatot. Elárulta, a rendkívüli állapotra való tekintettel az önkormányzat azt a döntést hozta, hogy mindezt ingyenessé teszi, tehát a szülőknek nem kell befizetniük a szokásos költségeket.

Kopasz Ildikó hangsúlyozta, az óvoda esetében az intézmény sajátosságaiból következően nem egészen úgy folyik a távoktatás, mint az iskolákban. Az előbbiben különösen fontos a személyes kapcsolat, hiszen a gyerekek az óvó nénit utánozzák, ő számukra a minta, tehát az ő figyelmére van szükség. Ez jelenleg természetesen nem realizálódhat, viszont a szülőkön keresztül, online kapcsolattartás segítségével mégis megvalósítható. Mivel ezek az internetes csoportok már eddig is léteztek, most zökkenőmentesebben folyhat a munka. Nem arról van szó tehát, hogy a kicsiket több órára a számítógép elé ültetik, hanem a szülőkkel közlik az óvónők a tanácsaikat és az utasításaikat. A nyugodt családi környezetnek most még nagyobb a jelentősége. Az óvónő minden héten megadja a témát, amellyel foglalkozni fognak, egyebek között mesével, játékkal, matematikai foglalkozással stb. Ezenkívül bármilyen kérdés merül fel a szülőben, ugyanezen a csatornán keresztül felteheti, illetve itt közvetítik feléje az információkat, ha bármilyen új rendelet születik a rendkívüli helyzettel kapcsolatban.

Perpauer Attila végezetül az önkormányzat nevében minden pedagógusnak megköszönte áldozatos és kitartó munkáját, amit a rendkívüli állapotban folytat.